maanantai 28. tammikuuta 2008

Karttatuskastusta

Miten voi yksinkertainen asia olla näin vaikea. Siitä on jo pari vuotta kun yritin selvittää itselleni isojakokarttojen yms. sijaintia. Olivatko Pasilassa maanmittauslaitoksen arkistossa vai muualla. Sitten opin käyttämään Kansallisarkiston uudistusarkistoa ja unohdin koko maanmittauslaitoksen.

Mutta kun katsoin tarkemmin Kokemäen historiaa koskien Kokemäen kartanoa, huomasin, että siinä oli käytetty lähteenä kartaa, jota en ollut nähnyt. Itseasiassa kaikki Salmisen käyttämät kartat olivat maanmittauslaitoksen arkistoista eli siellä oli siis kuitenkin jotain, kaikki historiallinen ei ole KA:ssa.

Maanmittauslaitoksen yhdellä sivulla lukee:

"Maanmittausarkistossa on maanmittaustoimituksiin ja rekisteröintiin liittyviä asiakirjoja ja karttoja 1700-1800-luvuilta lähtien. Alkuperäisiä karttoja ja asiakirjoja säilytettiin aiemmin 11 arkistopaikkakunnalla, vanhojen läänien pääkaupungeissa. Vuoden 2005 aikana aineistot koottiin Jyväskylään, johon on valmistunut Maanmittauslaitoksen uusi arkisto."

"Suurin osa maanmittausarkistojen aineistosta on mikrofilmattu ja kunkin toimipisteen asiakaspalvelussa on käytössä oman alueen mikrofilmit. Siinä tapauksessa, että aineistoa ei ole kuvattu tai mikrofilmin laatu ei riitä, Maanmittauslaitoksen arkistosta tilataan alkuperäisestä asiakirjasta tai kartasta jäljennös joko kopiona tai sähköisessä muodossa."

"Kansallisarkistossa säilytetään Maanmittaushallituksen maanmittausarkistoa, johon on arkistoitu kopiokappaleina kaikkien suurimpien maanmittaustoimitusten aineistot koko maan alueelta. Tämän arkiston kasvu päättyi vuonna 1960. Aineisto on tutkijoiden käytettävissä eräiden läänien osalta myös mikrofilmeinä."

Toisella sivulla:

"Maanmittauslaitoksen arkisto aloitti toimintansa Jyväskylässä vuoden 2005 alussa. Arkistoon on koottu kaikkien maanmittaustoimistojen pysyvästi säilytettävät toimitusasiakirjat ja kartat. Arkisto sijaitsee Jyväskylässä, maakunta-arkiston vieressä. "

"Aineistojen siirron jälkeen alkuperäisten aineistojen tutkiminen on edelleen mahdollista Jyväskylässä. Esimerkiksi sukututkijat sekä historian harrastajat ovat olleet ahkeria arkistojen käyttäjiä ja tulevat todennäköisesti käyttämään arkistoa edelleen. Maanmittauslaitoksen arkiston asiakaspalvelu hoidetaan maakunta-arkistoston asiakaspalvelusta. Arkistojen siirrot on aloitettu vuoden 2005 alussa. Arkistojen siirron jälkeen mahdollisuus alkuperäisen aineiston tutkimiselle hoidetaan Jyväskylän maakunta-arkiston kautta. Tutkijat ohjataan Jyväskylän maakunta arkiston tutkijapalveluun, jossa he voivat käyttää maanmittausarkistojen alkuperäisaineistoja ja tulevaisuudessa myös sähköistä maanmittausarkistoa."

On aloitettu vuoden 2005 alussa - tarkoittaako, että siirto on edelleen käynnissä vuoden 2008 alussa, vai että valmis? Edelleen mikrofilmejä pitkin ja poikin vai ei? Missä luettelo (siirretystä) materiaalista???

Lähetin tänä aamuna tiedustelun Jyväskylän maakunta-arkistoon (jonka piti oleman asiakaspalvelupiste) ja sain asiantuntevan vastauksen:

"Tietääksemme kaikki isojaon jälkeiset kartat ja niihin liittyvät asiakirjat on koko Suomesta siirretty Maanmittauslaitoksen arkistoon. Siellä on myös osittain digitoitu aineistoja, mutta meidän tiedossamme ei ole, miltä osin digitointia on tehty. Teidän kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Maanmittauslaitoksen arkiston asiakaspalveluun."

Jos jotain tiedän, niin sen, että olen käyttänyt tämän vuoden puolella KA:ssa kahta "isonjaon jälkeistä karttaa" (ja niitä on liikenteessä aika paljon muutenkin).

No, tartuin puhelimeen, vaikka rakkinetta inhoankin. Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa vastattiin, että karttaluettelo on maanmittauslaitoksen toimistoissa. Ei missään arkistolaitoksen sisällä. Eli Pasilaan arkipäivänä ja virka-aikana... taitaa tullaa maaliskuun lomalla kiirettä. Pitäisi olla Kokemäellä, Turussa, Helsingissä ja Jyväskylässä.

Parasta syödä muutama ylimääräinen laskiaispulla ja alkaa kerätä voimia.

(Juha on vaihteeksi kirjoittanut tutkimuksellisen - ja opettavaisen - tekstin.)

Ei kommentteja: