torstai 17. huhtikuuta 2008

Kirjapaketteja

Postipoika oli hövelisti jättänyt toissapäivänä ja eilen tuleet kirjapaketit oveeni nojaamaan. En oikein tiedä oliko hyvää palvelua vai varkauden mahdollistamista. Eilen oli ainakin positiivista siinä mielessä, että tulin kotiin postin sulkemisen jälkeen.

Eilisessä paketissa oli kaksi SSS:n kirjastoon lahjoittamista varten tilattua kirjaa. My Father Spoke Finglish at Work: Finnish Americans in Northeast Ohio en olisi muuten tilannutkaan. se osoittautui ihan mukavaksi kokoelmaksi elämäntarinoita. Henkilöhakemisto puuttui... hyi, hyi.

Toinen kirja laatikossa oli Forensic Genealogy. Sen ensimmäinen kolmannes oli omistettu valokuvien analysoinnille. Hyvin yksityiskohtaisesti. Kirjassa oli taulukkoja auringon kulmista eri paikoissa USA:ssa, valokuvapaperien paksuuksia aikakausittain. Toisessa kolmanneksessa oli "tietokanta"-analyysiä, joka minun olisi ehkä kannattanut lukea huolelisemmin läpi. Siinä oli jotain itua. Kolmas osa käsitteli DNA-tutkimusta, josta en toistaiseksi ole kiinnostunut.

Viime viikolla toimitettiin (ja kannoin lauantaina kirjastolle) Evidence Explained: Citing History Sources from Artifacts to Cyberspace, jota amerikkalaiset sukututkimuksesta kirjoittajat pitävät välttämättömänä referenssiteoksena. Tiiliskiven kokoisessa kirjassa oli alussa pätkä tekstiä historiallisten asioiden todistamisesta (jota en lukenut tarpeeksi huolellisesti) ja sitten satoja sivuja lähdeviitemalleja. Lähdeviitteet ovat tärkeitä, mutta kuinka pitkälle pitää mennä? Tuoreessa Genoksessa mainostettiin syksyn artikkelikurssia, jossa kysymykseen saisi suomalaisen vastauksen.

Samaisen Genoksen pääkirjoitus käsitteli karttojen hyödyntämistä ja kävi mielessä lähettää päätoimittajalle postia kirjasta Walking With Your Ancestors: A Genealogist's Guide To Using Maps And Geography, joka nyt myös on kirjaston kokoelmissa. Vaikutti ihan asialliselta ja auttanee, jos joku Suomessa innostuu Amerikan maaplänteistä. Näemmä siellä omistetut alueet ilmoitettiin tyyliin: Aloita íson kiven vierestä, kävele X jaardia pohjoiseen, käänny länteen, jatka Y jaardia, käänny etelään, jatka Z jaardia. Näin on määritelty kolme sivua ja neljäs hoitaa itsensä.

Jossain kuljetuksessa on vielä Before Modern Conveniences: One Finnish Farm Family 1917-1927.

Ei kommentteja: