tiistai 16. syyskuuta 2008

Edelleen säälinjalla

Resonoiden lauantaista referaattiani Hesari kirjoitti eilen otsikolla Vanhat lokikirjat paljastavat uutta ilmaston oikuista. Brittitutkijat olivat huomanneet, että sotalaivaston lokikirjoissa piili pitkä aikasarja säähavaintoja. Laivan upseerit merkitsivät muistiin ilmanpaineen, tuulen voimakkuuden, ilman ja veden lämpötilan ja muut sääilmiöt. Ja oletettavasti myös sijaintinsa.

Alustavassa tutkimuksessa on käyty läpi 6 000 lokia. Kaikkiaan niitä on tallessa vuosien 1670 ja 1850 väliltä yli 100 000. Tutkimusta on tehty myös Hollannin, Ranskan ja Espanjan aineistosta, joka on määrällisesti vähäisempää.

Julkaistu havainto on, että 1680- ja 1690-luvuilla Britanniassa oli tavallista enemmän kesämyrskyjä. Tutkimusta on päästy jatkamaan 1700-luvun puolelle ja on todettu, että 1730-luvulla Euroopassa oli samantapainen (keski?)lämpötilan nousu kuin viime aikoina.

Lisätietoa: Tutkimusprojektin sivut(hyvän näköinen linkkilista purjehduksen historiasta kiinnostuneille), Dennis Wheelerin artikkeli vuodelta 2005 , verkkojuttuja: TimesOnline, BBC, Guardian, WSJ

Ilmastomuutosten ymmärtämisen vaikeudesta jäi lähtemätön muisto lukiosta, kahdenkymmenen (hui!) vuoden takaa. Maantiedonopettaja kysyi tietääkö kukaan mikä on kasvihuoneilmiö. Taisin olla ainoa viittaja, ainakin olin vastaajana. Esitin jonkinlaisen version hiilidioksiidikerroksista ja totesin sen johtavan ilmaston lämpenemiseen. Opettaja sanoi minun selittäneen muutoksen syyn oikein, mutta suunnan väärin. Kasvihuoneilmiö viilentäisi lämpötilat.

Ei kommentteja: