maanantai 1. joulukuuta 2008

Hautauksista

SukuForumilla keskusteltiin viime viikolla hautauksista.

Minulta on edelleen hukassa jossain joskus nähty sanomalehtimaininta Tyrvään kirkon lattian alta nostetuista vainajista, joilla oli vielä vaatteitakin jäljellä. Kiinnostaa, koska esi-isäni kirkkoherroina tulivat melko varmasti haudatuiksi lattian alle. Onneksi ehdin käydä kirkossa ennen tuhopolttoa ja nähdä lyhyet irtonaiset lattialaudat, joiden tarkoituksena oli mahdollistaa hautaukset.

Aamulehdessä kirjoitettiin 08.07.1884 Tyrvään (vanhasta) kirkosta:

Kirkkopihan aidassa näet jonkun rapistuneen hautahuoneen sekä pihassa juuri harvan hautamerkin. Kirkkopihassa ja hautahuoneissa tapaat vielä ihmisjäännöksiä sekä kirkon alla balsameerattuna. Mutta näitä nähdessäsi ajattelet kuten minäki, että miksei näille kaiveta hautaa ja lasketa sinne, erittäinki ne luut kuin ovat kirkon ulkopuolella, että saisivat olla rauhassa ilman ilveelijöitten pilkkaamista.
Hakiessani Kokemäen muinaismuistoja Kulttuuriympäristön rekisteriportaalista, löysin lisätietoa Museoviraston kuva-arkistossa näkemiini valokuviin avattuista haudoista Kokemäellä. Selvisi, että vanhan sakariston muurihaudat oli avattu ja dokumentoitu vuonna 1955. Isoäitini isoisän isä oli ostanut yhden näistä 1800-luvulla. Todennäköisesti suvun jäseniä ehdittiin sinne hautaamaan, mutta kukaan ei muista ketkä olivat kyseessä. Rekisteriportaalin tekstin mukaan "Haudoista oli myös asiapapereita. Jokaiseen holviin oli laskettu vainajia vielä 1800-luvun lopulla."

Ei kommentteja: