keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Vakka-surffausta tuloksineen

Viime viikon jonakin toimettomana hetkenä sain päähäni laittaa Arkistolaitoksen Vakka-kantaan hauksi Pyhänkorva, joka on Kokemäenkartanon ohella Knorringien 1800-luvulla omistama tila Kokemäellä. Tiedä häntä, miksi tätä ei ollut tullut tehtyä aikaisemmin...

Tulokseksi sain yhden osuman:
Arkistoyksikkö: sto ad 1304/228 1877 1. Karta öfver belägenheten af Pyhänkorva fors i Kumo socken...upprättad i afseende å ett tillämnat lax och sikfiskeverk.
Kävin maanantaina tilaamassa kartan ja aktin, johon se nimensä puolesta liittyi. Eilen kiirehdin työpäivän jälkeen tarkastamaan tulokset. Aktista selvisi, että lohen- ja siiankalastamoa Pyhänkorvan koskeen ei ollut suunnitellut Knorring vaan kauppias Wessman, joka oli vuokrannut pastori Gråålta Vuolteen säterin kalastusoikeudet - siis joen pohjoisrannalta.

Kartta olisi hyvin voinut rajoittua pelkkään koskeen ja jättää etelärannan eli Pyhänkorvan niemen ulkopuolelleen. Mutta ei! Siinä näkyi lähes kaikki mitä olisin voinut tutkimukseeni ja kirjan kuvitukseksi toivoa. Niemen kärjessä mylly ja tien vieressä olutpryki. Ainoan valituksen puolikkaan voi esittää siitä, että muita rakennuksia ei ole identifioitu, mutta kaikkea ei voi saada.

En myöskään saanut valokuvaa eilen aikaiseksi kun aamulla laiskottelin ja jätin kameran kotiin. Typerää toimintaa sillä tarkoittaa erillistä reissua arkistoon. Kun nyt näyttää siltä, että Knorring tulee jouluksi painokuntoon, niin voisinkohan "joululahjaksi" alkaa tutustumaan Senaatin oikeusosaston papereihin Österholm-löydösten toivossa?

Ei kommentteja: