torstai 29. tammikuuta 2009

Kirjaprojektin välitunnelmia

Nyt se sitten lähti. Kirjatiedosto painatukseen.

Loppuvaiheessa teknisiä ongelmia, joita unohdin odottaa. Books on demand oli kyllä kiitettävästi selkeyttänyt sivustoaan, joka syksyllä aiheutti minulle pienehköjä päänsärkyjä. Mutta kun latasin kirjan sisältöosaa sinne, sain herjaa takaisin. Olin unohtanut lisätä tiedoston loppuun tyhjän sivun tasatakseni määrän neljällä jaolliseksi.

Lisäksi automaatti tykkäsi, että suuri osa kuvista oli resoluutioltaan pahasti alle 300dpi. Olen kuvankäsittelijänä täysi amatööri, mutta mielestäni kaikki väliprintit ovat olleet OK. Kävin listan läpi ja syyllisiä olivat
a) kuvankäsittelyohjelmalla tarkoituksellisesti hämärretyt kuvat
b) muiden ihmisten (ja Arkistolaitoksen digitaaliarkiston sekä Historiallisen sanomalehtiarkiston) valokuvat ja muilla keinoilla digitoimat kuvat, joista olin käyttänyt vain pienen osan. Levittämällä sen 10 cm levyiseksi laatu ei enää ollut parasta mahdollista.

Alkuperäistä PDF-tiedostoa tarkastelemalla resoluution alhainen taso oli ilmeinen kun zoomasin sivuja 300% tai 400%:iin. Siirron jälkeen taas jo 100% ja 125%:ssa... eli ilmeisesti painovalmis PDF ei ollut bod:in kannalta painovalmis. Huonompi juttu. Syksyn harjoittelukappaleessa ei ollut kuvia, joten tähän en osannut varautua.

Jaksan kuitenkin uskoa, että suurin osa ongelmista ei hyppää silmille painotuotteessa. Toisin kuin sillä kerralla kun käytin skannatun kuvan skannausta... viikon vinkki: valokuvan ottaminen skannauksesta toimii paremmin.

Jouduin valitsemaan värittömän kansimallin kuin olin alunperin suunnitellut. Mikään muu valikoimassa ollut ei toiminut alkuunkaan. Enkä itse osaa tehdä parempaa.

Niinkuin Juha eilen kommentoi, kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Mutta tämä tutkimus- ja kirjantekoharrastus on minulle ennen kaikkea vastapaino töille, jossa pohditaan ryhmäkeskusteluissa samaa aihetta vuosi tai kaksi ilman, että saadaan mitään valmista. Siinä sitä kypsyy hyväksymään vähän kotikutoisempaakin mallia.

Eli positiivisella mielellä alla oleva pino pois olohuoneen paraatipaikalta ja uusi pino kasvamaan tilalle. Jokaisesta projektista oppii lisää.

Ei kommentteja: