perjantai 9. tammikuuta 2009

Tieteiden yön tunnelmia

Olin onneksi eilen ajoissa Helsingin kaupunginmuseolla, sillä heidän tarjoamansa tietoiskut olivat yllättävän suosittuja. Ilmeisesti Hesarissa oli ollut puffi? Salissa oli niin tiivis tunnelma, että kuuntelin vain ensimmäisen esittäjän osuuden. Tutkija Marja Pehkonen kertoi Helsingin vanhoista hautausmaista ja haudoista. Kuulemma kirja tulossa vielä tämän kuukauden puolella.

Suurin osa oli tuttua, mutta naivisti olin kuvitellut, että kadut Vanhan Kirkkopuiston ympärillä rajaavat vanhan 1690-luvun nälkävuosina ja 1710-luvun ruton aikana käytetyn hautausmaan. Ehei, kaavoittajat 1800-luvulla vetivät Fredaa, Annankatua, Yrjönkatua ja Bulevardia hautojen päältä. Yleisössä istunut nainen, joka kauhistui Senaatintorin alle jääviä hautoja (joista esitettiin melko kammottava hammaskuva), ei reagoinut enää tähän uutiseen.

Kipitin tihenevässä lumisateessa Tieteiden talolle, jossa piti kahdeksalta alkaa Ethnos-yhdistyksen miniluentomaraton. Mutta he harrastivat humanistista ajankäyttöä ja kärsivällisyyteni ei riittänyt odottamiseen. Nappasin saman kerroksen ständeiltä papereita mukaan ja Glossalta erinomaisen keskiaikaisen piparin.

Historian ystäväin liiton tiedostuslehdestä sain tietää, että kymmenennet historiapäivät pidetään Lahdessa ja Asikkalassa 5.-7. helmikuuta. Glossan ohjelmassa puolestaan on mm. luento keskiajan kengistä. Minkä johdosta alla vielä kaksi kuvaa New Yorkista, nämä Cloistersissa esillä olleesta patsaasta.

Ei kommentteja: