lauantai 7. helmikuuta 2009

Akateeminen museoesine

Selatessani läpi kirjan Kulturhistoriska axplock tillägnade Gabriel Nikander 21 Maj 1954 (Skrifter utgivna av Historiska Samfundet i Åbo V) mielenkiintoisimmaksi osoittautui Nils Cleven artikkeli En akademisk minnesbägare.

Flachseniusten sukuun melko tiivisti lyöttäytynyt David Lund oli vastaanottanut puolen kilon painoisen hopeapikarin Pohjalaisen osakunnan edustajilta loppuvuodesta 1694. Se on malliltaan yksinkertaisen kaunis, laajeten hieman alhaalta ylös. Turkulaisen mestarin Michel Biörmanin leimoilla varustettu. Pikarin sivussa on soikea alue, johon on kaiverettu lahjan antaja ja saaja sekä ajankohta.

Lundin muutettua Turusta Viipurin kautta Växjö’ön pikari jätti Suomenmaan. Pohjalaiselle osakunnalle tarjottiin vuonna 1878 mahdollisuutta ostaa se. Rahaa ja/tai innostusta ei löytynyt ja niin muistoesine päätyi Göteborgin museon kokoelmiin vuonna 1905 ja on kai siellä edelleen. Onkohan koskaan lainattu Suomeen?

Hopeapikarin ei voi sanoa tuovan kosketusta akatemiaprofessorien arkielämään, mutta jotain konkreettista kuitenkin. Ainakin Pohjalainen osakunta lahjoitti inspehtoreilleen 1700-luvun kuluessa viitisentoista arvokasta lahjaa. Tapaa pidettiin 1700-luvun alussa vanhana, joten saattoi Flachsenius-veljestenkin kaappiin jotain vastaavaa ilmaantua virkakautensa aikana.

Ei kommentteja: