tiistai 3. helmikuuta 2009

Juureksista ja muustakin ruuasta

Helsingin sanomien Ruoka&Juoma sivuilla oli 29.1.2009 juttu alkuperäislajeista. Se oli kuvansa kanssa terveellinen muistutus siitä, että esivanhempiemme nauriit ja perunat näyttivät ja maistuivat toiselta kuin meidän lajikkeemme. Viljelystä on kadonnut myös herneen, lantun, omenan, luumun, kirsikan ja viinimarjan maatiaiskantoja.

Pohjoismaiden yhteisessä geenipankissa Alnarpissa, Etelä-Ruotsissa on 50 suomalaisesta kasvilajista näytteet. Jutussa haastateltu Christer Lindgren vetää 10 + Kiehuu –nimistä projektia, jonka tavoitteena on säilyttää aidot maut ja monipuolinen ruokakulttuuri. Ei mitään Patakakkonen meininkiä vaan "Projekti julkistettiin Helsingissä Suomen parhaaksi baariksi nimetyssä A21 Cocktail Loungessa, kolmen kaviaarin tastingilla samppanjan kera. Sormisyötävissä maistuivat projektin teema-alueiden maut: villiyrtit, metsämarjat, kyytönmaitojuustot, villisika, marja-tuorejuustoleivokset ja suklaa-villimarjapraliinit."

Patakakkosen antia pääsee virtuaalisesti nauttimaan Elävässä arkistossa. Hakusanalla Jaakko Kolmonen löytyy mm. Tirrilihaa telttaretkellä, Lanttu- ja porkkanalaatikko ja Poroerotuskeitto. Lapsuusmuistojen mukaan laittoivat myös paljon puuroja? Toisaalla Elävässä arkistossa Lemin särä "Suomen vanhimpia liharuokia.".

Agricolan sivustolta saa autenttista ohjausta vuodelta 1849. Kaltaiselleni kasvissyöjälle sopivat parhaiten jälkiruokaohjeet, joista esimerkkinä N:o 230. Manteli-Putinkia:

Puolen naulaa pieneksi sullottuja nisu-korppuja, 5 luodia varittuja ja pienennettyjä makosia-manteleita ja muutama karvas-manteli, niin myös puolen jumfuraa pienennettyä sokeria, hiukan pienennettyä kanelia, ja 3 taikka 4 lusikallista sulattua voita sekotetaan sekasin.

Sitte' kaadetaan tähän puolen tooppia kiehuvaa taaletta ja sekotetaan taas sekasin, niin että se tulee notkiaksi kuin vetelämäinen taikina.

Jähtyneenä kaadetaan tähän 8 sekotettua munaa, ja sitte' kaikki sekasin sekotettuna kaadetaan vormuun, ja vormu pannaan parahultasesti lämminneeseen uuniin kypsymään.

Vormun pitää oleman ensin voideltu voilla ja voin päälle' tuiskutettu raastittua leipää, ennenkuin putinki siihen kaadetaan.-

Sill'aikana keitetään kasta hiukasta voista ja jauhoista, pannen sekaan saksan-viinaa ja vettä, runsas puoli korttelia kumpaakin, niin myös hiukan sokeria ja sitroninkuoria. Kiehuessa kaadetaan tähän 4 munan-ruskuaista ja sekotetaan siksi, että kasi toistamiseen rupee kiehumaan, jonka perästä se otetaan pois.

Putinki kumotaan kypsenä vadille'; kasesta kaadetaan puoli päälle' ja toinen puoli tuodaan kasi-pilkkumissa putingin kanssa pöytään. Tähän kaseen saa myös veden ja saksan-viinan verosta panna maitoa.


Kase=kastike?

Ei kommentteja: