perjantai 27. maaliskuuta 2009

Pahoin tehnyt pappi

Sukututkijoiden keskuudessa on ”hevosvarkaiden” kohtaaminen tutkimuksessa jo vähän kulunut keskusteluaihe. Paloviinan keittämisestä kärähtänyt esiäiti tuskin tahtia haittaa, mutta entäs jos esi-isä olisi mestattu huorinteosta vaimonsa siskon kanssa?

En tiedä onko Taivassalon Johan Laureniuksella jälkipolvia elossa. Hänen elämänkohtaloonsa törmäsin lukiessani Petter Schäferin vankilapäiväkirjaa (Minä Pietar ja minä Anna. Päiväkirja vuosilta 1707-1714. toimittanut Matti Piispa. 2000).

Schäfer kirjoitti 27.1.1712 ”Eric Grön, vaktimies tuli Taivassalon käräjästä ja toi myötänsä papin apulaisen sieltä pitäjästä hengellisen asian edestä. On itse naitu, 4, 5, 6 lasta ja vaimonsa sisaren kanssa on siittänyt lapsen. Nainen on täällä kans ynnä ja kantaa kovin hänen päällensä. Nimi on Johannes Laurentii.”

Paljon selkeämmin ei voi sanoa? Juliana Machaleniuksen synnyttämän aviottoman lapsen isäksi epäiltiin hänen siskonsa Katarinan miestä. Sisarten isä oli Taivassalon kappalainen Mårten Machalenius.

Schäfer kirjasi ylös 5.5.1712: ”Taivassalon apulainen, Johan Laurentij, pantiin Jordanin kammariin kovempaan fankeuteen: vaivattaman, että tunnustaisi pahatekonsa, jonka kovin kieltää. Kaksi todistajata ovat valansa tehneet häntä vastaan. Nainen, vaimon sisar, tunnustaa väkevästi, jonka kanssa 2 ½ vuotta on yhtän pitänyt talossansa ja yhden lapsen siittänyt.”

Ja 12.8.1712: ”26.7. mestattiin kirveellä Johannes Laurentij, apulainen Taivassalossa, ynnä naisen kanssa. Saivat haudan kirkkoaidan multaan. Vietiin pois sinne 18. pnä paatilla. Tänne fankeuteen 27.1. tuotiin, ja he olivat täällä 5 ½ kuukautta. Hän oli Puolalan poika.”

Ylioppilasmatrikkelissa, johon edellä olen jo tukeutunut, Johanneksen isänä pidetään todennäköisesti Turun kaupungin lampuotia Maarian Puolalassa nimeltä Bertil Lukasson. Appensa Mårten Machaleniuksen sukujuuret taas olivat Piikkiön Makalan kylän Heikkilän ratsutilalla. Hänellä oli Katarinan ja Julianan lisäksi ainakin kolmas tytär Maria, jonka poika päätyi papiksi. Jälkeläisistä taannoin keskustelua SukuForumilla.

Ei kommentteja: