torstai 28. toukokuuta 2009

Missä asuu "inh"?

Klassinen sukututkimuksen kysymys on "missä asuu itsellinen?" Kirkonkirjoissa heidät on merkitty jonkun talon sivulle, mutta tarkoittaako se, että he oikeasti asuvat siellä?

"Ei todellakaan varmaa" on vastaukseni. Hutkin tällä viikolla nimittäin Gabriel Sutkia (saatuani vihdoin kirjastosta Yrjö Alasen kirjan Puukkojunkkarien aika, suosittelen lämpimästi). Kauhavan rippikirjassa hän on sievästi kirjassa 1861-68 eikä näy merkkiäkään siitä, että hän vaikutti varkauksineen kauden lopussa Tampereen suunnalla. Seuraavassa kirjassa 1869-1888 hän "on" samassa talossa edelleen, vaikka oikeasti istui näinä vuosina monessa eri vankilassa ja lähti Siperiaan jo vuonna 1875. Rippikirjan oikea reuna kertoo sivunumeron seuraavassa kirjassa ja Alasen tekstin perusteella Kauhavan kirjoihin merkittiin myös Sutkin kuolema.

Rippikirjoista näkyy pari numeroa, jotka viitannevat rikosluetteloon ja todistuksen anto 1873. Mutta pelkästään tämän perusteella ei tajuaisi kyseessä olevan "maankuullun Sutkin". Kuolinpaikka Siperia voisi tarjota ainoan vihjeen eteenpäin, jos tutkisi miestä vain kirkonkirjoista.

Ei kommentteja: