sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Silmiin osunutta

Kirjakaupassa aikaa tappaessa osui silmiini mukavan ja mielenkiintoisen näköinen Helsinki-albumi 1877 – kokoelma kaupunkinäkymiä. Melkein teki mieli ostaa. Helsingistä julkaistaan kyllä sellainen määrä kirjoja, että onneksi en niitä ruvennut keräämään. Kokemäki-kokoelma ja Espoon vuosien Tapiola vievät ihan tarpeeksi hyllyä itselläni ja vanhempieni luona.

Espoosta puheenollen... samaisessa kirjakaupassa oli myynnissä myös Kylä-Espoo. Espoon vanha asutusnimistö ja kylämaisema. Nopeasti selattuna oli ainakin selkeitä värillisiä karttaleikkeitä, osa myös kohdistettuna nykyteiden päälle. Että voi olla Espoota miettivälle hyödyllinen.

Porin lähihistoriasta kiinnostuneella taas sopinee Ville Viljasen kirja Purettu Pori, joka myös oli samalla myyntipöydällä. Nimi selvittänee sisällön, joka oli vanhoin valokuvin esitetty.

Ylen Areenassa ehtii vielä katsoa Ruma Suomi ohjelman ensimäisen jakson, miten Turun historialliset rakennukset purettiin. Ja Kuvia kadonneesta ajasta. Jos kestää kuunnella suo-ma-lais-ta... ra-dio-oh-jel-maa, niin tarjolla on myös Eilisen arkea.

Yliopistolehden toimittaja mietti perheen merkitystä.

Seurasaari juhli viime viikonloppuna ja minulta meni kokonaan ohi.

Google Books neuvoo, miten voisi (jos olisivat jo kaikki kirjat digitoineet) tehdä tekstihakua omasta kirjahyllystään. Muutaman kerran olen ihmetellyt, miten Archivessa on koko teksti Googlen digitoimasta kirjasta, mutta Googlen puolella ei näy edes snippettejä. Tajusin vihdoin, että suojaavat selkäänsä ja antavat erilaisen näkymän eri puolilla maapalloa, riippuen tekijänoikeusarvauksista. Edelleen hämää se, että ovat ladanneet (käsittääkseni) kirjastokannoista perustiedot joistakin kirjoista. Mainostuloilla elävät, joten oikean laidan ostolinkit pitää ymmärtää. Vaikka tiedän hyvin, ettei seuraavia mistään verkkokirjakaupasta saa, kun ei itsellänikään ole myytäviä kappaleita jäljellä kuin Forsby-kirjasta.

Kaisa Kyläkoski:
(Mutta Kamariherraa saa verkkokirjakaupoista edelleen, linkit vasemmalla ylhäällä...)

Helsingin Viikko-Sanomien toimitus oli sitä mieltä, että viikinkilaiva näytti tältä (julkaistu 11.08.1882):

Amerikkalaisessa lastenlehdessä taas kaksi vuotta aiemmin tutumman oloinen "norjalainen laiva 1000-luvulta":

Ei kommentteja: