sunnuntai 16. elokuuta 2009

Haravoitua


Kukan (päivänkakkara?) kuva kirjasta Bilder ur Nordens Flora.

Parin viikon takaisen Studio360-jakson lopulla hätkähdin. Jotain suomalaisesta siirtolaisesta? Kyllä. Runoilija Ted Genoways oli kolaroinut Alaskassa 1990-luvulla hirven kanssa ja joutunut jäämään Eaglen "kaupunkiin" pariksi viikoksi. Paikallisessa museossa hän näki vanhan puisen pesukoneen ja sai tietää, että sen oli kantanut selässään suomalaissiirtolainen Anna Malm tullessaan Eagleen vuonna 1897. Annan mies Abraham tai Abe oli kultakuumeen vallassa, Anna ajatteli käytännöllisemmin ja perusti pesulan. Anna oli syntynyt vuonna 1846 ja Abraham 1865. Eaglessa säilyneen tiedon mukaan Anna oli kasvattanut Abrahamin ja sitten mennyt hänen kanssaan naimisiin. Elämänkohtalot inspiroivat runoilijan kokoelmaan Anna, washing: poems .

Jos itsellä ei inspiraatio iske niin Kirjoittajatreffit tarjoavat 5 syytä viivytellä.

Historiallisia romaaneja sopii lukea kesällä(kin). Itse yritin Fredrika Runebergin kirjaa Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä, mutta ilmaisversion sijaan olisi varmaan kannattanut hakea tuoreempi käännös. Toivottavasti sellainen on? Anne oli lukenut Kulmen kuun kuningattaren ja Kirsimaria Tanssivan papin. Molempia olen tämän vuoden aikana selannut, mutta en lukenut kannesta kanteen.

Englanninkielisessä blogissa arvioitiin Tuomas Heikkilän kirjaa Piirtoja ja kirjaimia. Kirjoittamisen kulttuurihistoriaa keskiajalla.

Paleoanthropus kirjoitti ruotsiksi Raamatun tarinoiden todistamisesta geenitekniikalla.

Ei kommentteja: