lauantai 7. marraskuuta 2009

Ajan aiheista

Tämän viikon aiheita on ollut verotiedot ja Italian krusifiksit. Työpaikallani on toisinaan kyseenalaistettu ulkomaalaisten puolelta suomalainen käytäntö verotietojen julkisuudesta. Ja vastustusta löytyy suomalaisistakin, Hesarin verkkosivulla eka kommentoija kirjoittaa "Miksi tilinauha yleensä pidetään suojattuna, tai on minkäänlaista henkilökohtaista pankkitiliä, jos vuoden lopulla palkkasi on kaikkien ihmisten avointa riistaa. Kuka tämän käytännön aloitti ja kuka tästä hyötyy ja millä oikeudella?"

Käytäntö on ollut voimassa jo aika kauan. Yllä oleva otsikko on Hufvudstadsbladetin numerosta 10.2.1900 ja aloittaa muutaman sivun verokalenterin. Kunnallisverotus oli arvioperusteista ja julkisuudella tarkoitus varmentaa oikeellisuus. Sittemmin muodostunut maan tavaksi, jota minusta ei ole syytä muuttaa.

Maassa maan tavalla, tai maasta pois. Jos pitää uskonnottomien edelleen sietää Italian päiväkodeissa (!) krusifikseja ja Suomen kouluissa Hoosiannaa, niin ei sitten motkoteta muistakaan perinteistä.

Ei kommentteja: