keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Lisäoppia voudintileistä

Sitten viime kirjoittaman olen selannut lisää tilejä ja oppinut lisää.

1) Olisi kannattanut tarttua pitäjänhistoriaan aikaisemmin. Minulla ei itseasiassa ollut käsillä edes oikea kirja, mutta Perttelin historiasta löytyi varsin hyödyllistä tietoa pitäjän rakenteesta ja kyläluetteloita, joiden avulla olisin löytänyt Hämmäisen tileistä huomattavasti vähemmällä vaivalla.

Pitäjähistoriasta selvisi myös, että vuotta 1601 oli tiliin signumilla 1610 kirjattu karjamääristä tietoa. Ellen tätä olisi havainnut olisi Halikon voutikunnan apuveroluettelo 1601-1601 ehkä jäänyt avaamatta. Ellen tosiaan käy läpi joka ainoata tiliä. Joka ei ainakaan tässä välissä ole tarkoituksena.

2) Otin hyllystä Anneli Mäkelä-Alitalon käsialakirjan, jossa vakuutettiin kymmenysten olevan parhaat tilit isäntien seuraamiseen.

3) Istuin Kansallisarkistossa, jossa senioripäivystäjän ohjauksella tartuin pääluetteloon, josta sai listan signumeita per vuosi ja per kihlakunta. Mikä olisi ollut todella hyödyllinen, jos digitaaliarkistossa voisi hakea signumilla. Mutta kun ei voi.

4) Jatkoin istumista KA:ssa ja selasin voudintilien luetteloa verraten sitä digitaaliarkistosta tekemiini poimintoihin ja toisaalta kohdassa 3 saatuihin tietoihin. Heräsi kysymys "Mikä on Etelä-Suomi?", johon junioripäivystäjä ei osannut vastata. Kotona selaillessani Suvianna Seppälän väitöskirjaa vastaus löytyi: Suomen (eli Varsinais-Suomen) Aurajoen eteläpuolinen osa. Olisi pitänyt osata arvata. Ja kyllä, Halikon alue kuului siihen ja hakemalla uudella merkkijonolla, sain liudan lisää tarkastettavia tilejä.

5) Joiden otsikot Digitaaliarkistossa auttavat vain rajallisesti. Kymmenysluettelo 1616 oli yksikössä, jonka nimi on tilikirja. Eli joko istuttava KA:ssa lukemassa käsin ja ruotsiksi kirjoitettu voudintilien luettelo huolellisesti läpi tai sitten avattava jokainen tili... ilmeisesti aidan matalaa kohtaa ei tähän hätään löydy.

6) Mutta voin olla kiitollinen siitä, että Hämmäisissä on vain kaksi taloa ja niiden maanluonto erilainen eli viljelijöiden vaihtumista on jokseenkin yksinkertaista seurata. Mutta mielelläni näkisin sos. turv. tunnuksen tai edes patronyymin vahvistamssa sitä, että edellisen vuoden Antti on sama kuin seuraavan.

(Kuvitukseksi napattu alkukirjain yhdestä avatusta tilistä. Kirjurilla ollut jonkin asteista työniloa askarrellessaan koristeita.)

Ei kommentteja: