tiistai 2. maaliskuuta 2010

Käyntivaikeuksia

Tytteli vasemmalla on kirjasta Boys and Girls Bookshelf; a Practical Plan of Character Building, Volume I (of 17). Luonnekasvatus on (ollut) tarpeen, että saan pidettyä GAG I -projektin käynnissä tämän kevään. Viisitoista vuotta aloituksesta, olisi kiva nähdä valmiina tämän vuoden puolella.

Tunnelmia viime viikoilta:

Hämmäisten voudintilien läpikäynnin jälkeen on aika aloittaa niiden proosaksi kirjoittaminen. Missä on haastetta, sillä tavoitteena on hitusen mielenkiintoisempi teksti kuin maanantainen yhteenveto. Mutta viikonloppuna pääsin hyvään alkuun.

Tekstin tekoa voi vetkutella päivittelemällä kerääntyneitä materiaalipinoja, jotka on projektin uudelleenaloittamisen merkeissä levitetty pitkin olohuonetta. Joukossa on varmasti hyödyllistä informaatiota, jota on tullut muistiinmerkittyä vuosien varrella. Mutta se läpikäynnin tuska. Varsinkin, kun hyödyllisen asian löytyessä sille pitää tehdä jotain...

Yksi helpotus oli kirjastossa istumisen sijaan lainata alkuvaiheelle relevantit pitäjähistoriat kotiin. Niihin tutustuminen on kyllä saanut taas pään pyörimään. Salon ja Uskelan sinänsä massiivisessa kirjassa on (näppituntumalta) sata sivua salolaisten miesten sotaretkiä. Salon ulkopuolella. Ihan mielenkiintoista, mutta muusta 1600-luvun elämästä on löytynyt hieman heikohkosti informaatiota. Samoin kuin Salon 1800-luvulla puretusta kirkosta, jota varten kannoin erikseen Hiekkasen kirkkokirjan kirjastosta. No siitä on iloa muidenkin kirkkojen kohdalla. Niitä ja pappeja kun tässä stoorissa (esivanhemmistoni osassa) piisaa.

Esivanhemmiston esittäminen proosana on tahtotila, mutta edelleen arveluttaa tehdä rakenne, jossa palataan neljä kertaa 1600-luvun alkuun. Päästään uuteen paikkaan, mutta suomalaiset maalaispitäjät eivät hirveästi eroa toisistaan. Kuten eivät myöskään suomalaiset 1600-luvun papit. Siis käytettävissä olevan materiaalin pohjalta.

Mutta kokeiltu on (alunperin) rakennetta, jossa yritettiin kulkea eteenpäin ajanjaksojen ja paikkojen kautta. Uskela ja Pertteli 1598-1670, Karkku 1590-1640, Kiikala 1630-1680, Pori 1630-1740, Tukholma 1630-1670, Turku..., Loimaa ... , Laitila..., Mouhijärvi..., Tobolsk..., Tyrvää..., Kokemäki 1730-1800. Siinä henkilöt menivät (vielä enemmän) sekaisin ja lukija todennäköisesti myös.

Ei kommentteja: