perjantai 26. maaliskuuta 2010

Matrikkeli vs sukuluettelo

Ammattiyhdistykseni lehden tuoreimmassa lehdessä oli aukeaman juttu käynnistymässä olevasta matrikkelihankkeesta. Alaotsikon "Mitä julkaistaan ja kenen luvalla?" todetaan:
"Matrikkelia koskevien tietosuojasäännösten mukaan matrikkelissa saa ilman erillistä suostumusta julkaista perustiedot henkilöstä, joka tavoitetaan kyselyllä, vaikka hän ei vastaisi siihen. Perustietoja ovat nimi - myös mahdolliset entiset nimet, kotipaikka, syntymäaika ja -paikka sekä tutkintotiedot." ... "Tietojensa julkaisemisen voi halutessaan kieltää kokonaan rastittamalla kiellon kyselylomakkeessa."
Rastilla tuskin on merkitystä ilman palauttamista, mutta muuten kuvaus on asiallinen. En muista sukututkimuksen käytäntösääntöjä kunnolla, mutta mielikuvani on, että siellä vaadittiin yksiselitteinen lupa ennen julkaisua. Pelkkä tiedotus ja reagoimattomuus ei riitä?

Käytännesääntöjä ei löydy tietosuojavaltuutetun sivuilta, sillä kuten minulle taannoin SukuForumin keskustelussa SSHY:n puheenjohtaja Sami Lehtonen opetti:
"Oletko löytänyt sieltä jonkin toisen toimialan käytännesäännöt?Käytännesääntöjen toiminta-ajatus perustuu toimialan omavalvontaan. Se tarkoittaa myös sitä, että käytännesääntöjen viestiminen jää toimialan toimijoiden tehtäväksi - ei suinkaan tietosuojavaltuutetun. Itse asiassa käytin aiemmin sanamuotoa "käytännesääntöjen hyväksyminen", mutta jos tarkkoja ollaan, niin virallisesti tietosuojavaltuutettu tarkastaa käytännesäännöt."
SSS:n sivuilla kyseisen dokumentin voisi kuvitella olevan saataville jopa ei jäsenille, mutta ylävalikosta valittu sivu ei lupaavasta tekstistään huolimatta tarjoa tekstiä näkyville.

Sukuseurojen keskusliiton etusivulla linkki on selvästi esillä ja muistini petti, sillä niissä todetaan
Informointivelvollisuuden toteuttamisessa on riittävää, että rekisterinpitäjä aktiivisesti edistää rekisteröidyn mahdollisuutta saada tieto sukututkimusrekisteristä. On huomattava, että sukujulkaisun tekijän ei ole tarpeen pyytää lupaa tietojen julkaisemiseen, vaan tiedottaa siitä, että henkilö on rekisteröity sukututkimusrekisteriin.
Jääköhän nyt tämä asia mieleen?

(SSHY:n sivustolta käytännesäännöt löytää samalta sivulta kuin hallituksen ja muut yhdistystiedot.)

2 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Käytännesäännöt löytyvät täältä
http://www.genealogia.fi/sss/kaytanne.pdf

Siis Suomen Sukututkimusseuran julkaisemat. Täytyy katsoa miksi ao. linkitys ei pelaa

Juha kirjoitti...

ja nyt linkitys muutettu. Löytyy siis www.genealogia.fi ja sieltä ylälaidasta "Juridiikka" jne