perjantai 21. toukokuuta 2010

Paikallishistoriaa Rauhankadulla

Kalenterissa oli eilen "Tilaushistoriakeskuksen vuosikokouksen jälkeen yleisölle avoin tilaisuus, jossa esitellään uutta paikallis- ja aluehistoriallista tukimusta." Ei varsinaisesti vetänyt väkeä, olin ainoa "yleisön edustaja."

Ensimmäisenä puhui Kari-Matti Piilahti alkuviikolla Voionmaa-palkitusta Lemin historiasta. Kehui paikallisyhteisön kuvausta ja tekstinäytteet kuullostivat hyviltä. Ottaen huomioon myöhemmän aiheen paikallishistorian kaavojen murtamisesta oli hieman huvittavaa, että Piilahti erikseen kiitti lähdeviitteistä, hakemistoista, sisällysluettelosta ja kartoista. Nämä eivät koskaan vakiintuneet paikallishistorian itsestäänselviksi osiksi?

(Selailin Lemin historian. Erityisesti lähdeluettelon, jossa oli sivullinen verkkolähteitä, mukaanlukien Wikipedia-sivuja. Olen kuitenkin vanhanaikainen eli ajatusmaailmani mukaan moinen sopii harrastelijalle muttei ammattilaisille.)

Seuraavaksi esiteltiin pikakelauksena tänään julkistettava artikkelikokoelma Kaikella on
paikkansa
. Kuvaukset artikkeleista eivät herättäneet hillitöntä hinkua lukea kirjaa, mutta varmasti tutustun kun käsiini saan. Kiinnostavimmalta vaikutti viimeinen artikkeli, jossa Ilkka Tervonen tarkastelee Mänttä-Vilppulan alueen sisällissodan kuvauksia.

Viimeinen puhuja oli Maria Lähteenmäki, joka kertoi toimittamastaan artikkelikokoelmasta Maa, seutu, kulmakunta. Sen olen selannut läpi, positiivisena seurauksena Piilahden väitöskirjan ostaminen alennusmyynnistä.

Mielenkiintoisin osa ohjelmaa syntyi lopussa kun ensiksimainitun artikkelikokoelman toimittaja ihmetteli ääneen, että miksei heille ollut tullut tietoon toisen artikkelikokoelman teko. Vastausta ei löytynyt ja Lähteenmäki tuntui olevan sitä mieltä, ettei keskustelu kirjoitus-/toimitusvaiheessa olisi tuonut lisäarvoa. Mikä tuntui oudolta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olnpas harmillista kun pitää olemani sidottuna tänne Levin korpeen muutamaksi toviksi ja en siten saattanut tulla toiseksi tavallisen yleisön edustajaksi sinne Rauhankadulle. Mutta kiitos kommenteoinnistasi, se oli ihan yhtä hieno kuin aiemmatkin.

Ja toinen harmi, että tulin ennakkotilaneeksi mainitsemasi kokoomateoksen kun koin pettymyksen sen toisen, eli Lähteenmäen kokoomateoksen suhteen. Vain toimittajan omat artkíkkelit olivat omasta mielestäni mielenkiintooisia ja ne kannatti lukea.

Ossi Lehtiö