tiistai 22. kesäkuuta 2010

V... vai W?

Oi, voi. Taas on Helsingin Sanomat ollut epätarkka. Kertomuksissa keskustan kortteleista on kirjoitettu

Eli vaihdettiin nimi ja sitten pojat lähtivät opintielle. Ehei. Pojat Toivo ja Toimi vaihtoivat nimensä ensin... (Suomalainen Wirallinen Lehti 1.5.1901)


Ja vanhemmat Kustaa&Hedda vasta sitten (Suomalainen Wirallinen Lehti 26.6.1906)

Mutta tämä ei ollut SukuForumille viime yönä kirjoittaneen ongelma. Hän oli löytänyt Googlella joko tuon Helsingin Sanomien tai jonkun muun jutun ja huolenaan oli epätarkkuus V:n ja W:n välillä. Kertomansa sukumuiston mukaan Saksaan merimiespapiksi päätynyt Toivo Valtari oli käytännöllisyyssyistä vaihtanut V:n W:ksi ja taivutellut sitten veljensä samalle linjalle. Ja näin meillä on kirjahyllyissämme tämän veljen pojan Mika Waltarin kirjoja. Eikä Mika Valtarin.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Nykyisin ilmeisesti sukunimen V:tä ei voi noin vain muuttaa W:ksi. Mutta säilytänkö aikoinaan olleen Wares-sukunimen W:n vai olisiko se modernisoitava V:ksi? Molempia näkyy.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Sehän siinä on kun eivät olleet vakiintuneita, sen paremmin etu- kuin sukunimetkään. Pysyvästi (toivottavasti) jäi mieleen 1800-luvun tuomiokirja, jossa sama mies oli sekä Karl että Kalle, jonka jälkeen heitin toivon todellisten nimien löytämisestä asiakirjoista(kaan).

Jessica Parland-von Essenin tuoreessa kirjassa (toistaiseksi selattu vasta kirjakaupassa, nyt varattuna kirjastosta) on muuten nimistä lopussa pieni pätkä, joka sopisi muokattuna Sukutietoon. Ruotsinkielinen sivistyneistökin käytti etunimistään lukuisia eri muotoja ja päälle lempinimet.