lauantai 24. heinäkuuta 2010

Ajasta

Eero Ojasen kirja Kreivin aika ja punainen minuutti. Suomalainen aikakirja reflektoi suomalaisista aikakäsitteistä ja sivuaa täten myös historiaa. Sikermä:
"Jos kysytään, millaista oli ennen, niin sama vastaus pätee aina: ennen oli toisenlaista." "Sellaista ajatusta, että elämä ennen oli pääpiirteissään samanlaista kuin nytkin, ei näköjään voi hyväksyä eikä historiaa tai menneisyyttä voi esittää sillä tavoin." "Keskiaika on meille niin tuttua ja läheistä aikaa, että sen romantisoiminen joksikin aivan erilaiseksi ja kummalliseksi on oikeastaan vähän kummallinen asia." "... eikö voisi pikemminkin ihastella sitä, että kivikauden ihminen oli jo täysin meidän tasollamme. Niin kuin varmasti olikin."
Näkemyksiin voi yhtyä tai olla yhtymättä. Konkreettista ohjetta historian kirjoittajalle löytyy myös:
"70 vuoden tarina voidaan kertoa yhden ihmisen näkökulmasta, ja siksi tämä aikaväli sopii hyvin vaikkapa sukuromaaniin, jossa sukupolvet vaihtuvat, mutta jokin sama henkilöhahmo pysyy mukana koko ajan."

1 kommentti:

Kari Rydman kirjoitti...

Ojanen on minusta syvällinen ja antoisa käytännönfilosofi. Hänellä on aina mukana myös tarpeellinen määrä tervettä järkeä.