perjantai 9. heinäkuuta 2010

Lähdössä lomalle, valmisteluja

Tänään alkaa loma! Suunnitelmana istua arkistossa ja kirjastossa ja arkistossa ja...

1) Mutta myös käydä retkillä. Yksi niistä suuntautuu Pohjanlahden toiselle puolelle, josta esi-isäni Jonas Sohlberg on kotoisin. Hänen esipolviensa merkittävin osa asui ja vaikutti Falunissa ja kun siellä on maailmanperintökohteisiin laskettava monttukin... Matkavalmisteluihin kuului lippujen ja hotellien lisäksi vanhan tutkimuksen esiinkaivuu. Missä vaiheessa huomasin, ettei minulla ollut tietoa, missä päin nämä esi-isät olivat asuneet. Pitäähän sitä päästä pihalle seisomaan.

Onneksi kyseessä olivat kaivoksessa melko merkittävässä asemassa olleet henkilöt, joten lähetin reippaasti tiedustelun paikalliseen museoon. Ja sain paluupostissa kasan valokopioita, joista olisi ollut huomattavaa iloa jo aiemmin... Mutta paree myöhään kuin ei milloinkaan. Maatilamatkailun lisäksi ohjelmaan tuli prujujen perusteella myös kirkkokurkistus, esi-isän hauta ja epitaafi katsastettavana.

2) Elinkeinoelämän keskusarkistosta (Elka) tuli postilaatikkooni kolmelta listalta iloviesti, että arkisto on auki kesälläkin. Ei kun Mikkeliin. Olinhan jo maaliskuussa ollut sinne yhteydessä ja saanut varmistettua, että siellä on talohistoriikkiini mahdollisesti oleellista materiaalia.

Into oli kova, äidin vanhan kotitalon paikkaakin pääsisi katsomaan (tarkistettiin Googlen Street View:stä, siinä on nyt kauppakeskus). Mutta järki kulki sen verran, että otin arkistoon yhteyttä tarkistaakseni, saako materiaalit saman päivän aikana tilattua ja käsiinsä. Ensin sain vastauksen, että kyllä. Mutta sitten toisen viestin, josa kerrottiin, että kyseinen aineisto on parhaillaan järjestettävänä ja tarkempaa luetteloakin ollaan tekemässä. Eli järkevämpää jättää johonkin tulevaan lomaan.

Ei kommentteja: