sunnuntai 22. elokuuta 2010

Kivi vai kilpi?

Äskettäin hyppäsi lukemissani blogiteksteissä silmiin ilmaisut "vuonna miekka ja kivi" sekä "vuonna miekka ja kilpi". Kumpikin kuvasti jonkinasteista ajanlaskun alkua. Miksi nämä substantiivit? Onko toinen versio alkuperäinen ja toinen muunnos? Olenko minä ajastani jäljessä, kun en ole mielestäni aiemmin kuullut? Jonkun muunkin mielestä tuoreehko, kirjastonhoitajalta on ilmaisusta kystty tämän vuoden toukokuussa.

Google-haku "vuonna miekka ja kilpi" vei Wikisanakirjaan, josta löytyi lukuisia muitakin variaatioita, päällimmäisenä kuitenkin nämä edellä mainitut. Urbaani sanakirja tarjoaa ilmaisuille hieman erilaiset määritelmät:
Ajanilmaus, joka tarkoittaa epämääräistä kaukaista menneisyyttä
Kauan sitten, ennen vanhaan, aikana, jolloin tekniikan taso oli toinen kuin nyt.
Vuonna 2002 on keskusteluforumilla todettu
tähän täytyy sanoa että ihmiset ovat varmaan kuulleet sanonnan "joskus vuonna miekka ja kypärä" kun kerrotaan jotain tapahtumaa joka on tapahtunut joskus aikana tosi kauan sitten.
>Itse olen kuullut version "joskus vuonna miekka ja kivi", jota oon käyttäny tekstissä, mutta harvoin.
Googlen haku aikajaksoittain viittaa siihen, että tuolloin ilmaisu oli vasta tulossa kirjoitettuun kieleen. (Osasyy tuloksille voi olla myös, että myöhemmiltä vuosilta on enemmän sivuja tallessa.) Hakutulokset eivät anna viitettä siihen, että jompikumpi fraasi olisi toista alkuperäisempi. Kilpi kylläkin hieman suositumpi kokonaishakutuloksissa.

Ei kommentteja: