maanantai 27. syyskuuta 2010

Oppia Hyviin ja Siivollisiin Ihmisten Tapoihin

Jaakko Juteinin Neuvo-kirja elli Lyhykäinen Oppi Hyviin ja Siivollisiin Ihmisten Tapoihin kirjan toinen parannettu painos ilmestyi vuonna 1819. Juteinin mukaan siivotonta käytöstä on muun muassa "sylkeä muiden eteen, taikka kauas tyköänsä; pitää ylös yskittyä sylkeä suussansa, taikka, joka vielä ilkeämbi on, niellä takaisin".

Ruokapöydässä "pidoissa ja muissa seuroissa ollessansa":
"Se tekee aivan törkeästi, joka peukalon ja veitsen välissä liemestä lihaa eteensä ottaa. Siivollisuus vaatii, ettäs sen kahvelilla, veitsellä taikka lusikalla teet.

Varokon myös, joka lihaa taikka muuta syötävää leikkaa, taikka muille ulos jakaa, että ei hän sitä sormin pitele, eikä kädestänsä toiselle tarjoa."
Tekstissä on useita ohjeita, joissa erotellaan vertaiset, korkeammat ja halvemmat. Esimerkiksi tiellä kohtaaminen: "Halvemmille ja vertaisille pitää annettaman vähinnäkin puoli tietä, suuremmille enemmän, sivuitse mennessä."

Suuri osa tekstistä on edelleen täysin pätevää:
"Joilla siivottomat ja törkeät tavat löytyvät, ovat hyville ihmisille kanssa-käymisessä aina tukelat, ja tulevat muilda, niin kuin taitamattomat pöllöt, ylen katsotuiksi ja hävyttömyydensä tähden hyljätyiksi."

3 kommenttia:

Reija kirjoitti...

Kiitokset Juteinista, hoksauttamisesta siis. Minäkin haluan tuota lueskella ja tutkiskella...Huomenna heti kirjastoon.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Huom! Kirjan nimi on linkki digitoituun versioon. (Blogipohjan linkkityyli on ilmeisesti liian hienovarainen.)

Reija kirjoitti...

Vähän arvelinkin että digiversio voisi olla olemassa. Siispä kiitokset vielä linkkivinkistä.