tiistai 26. lokakuuta 2010

Luetteloituja ansioita

Yllä on leike Oulun rautatieaseman lipunmyyjänä toimineen Beda Anastasia Elisabeth Aulénin ansioluettelosta. En ole ansioluettelokokoelmaan missään tutkimuksessa päässyt koskemaan ja parin vilaistun dokumentin perusteella tunnen suurta kateutta niitä henkilöhistorian kirjoittajia kohtaan, jotka täältä voivat poimia urakulun kohteilleen.

Beda on dokumentin mukaan syntynyt 7.9.1861. Google heittää esille pari tulosta, jotka esittävät syntymäpaikaksi Kristiinankaupungin ja vanhemmiksi pariskunnan Michael Ferdinand Aulen ja Maria Antoinetta Sacklen. (SSHY:n tarjonnasta löytyy kastemerkintä vakuuttamaan tiedon oikeellisuudesta.) Miehensä kuoltua Maria Antoinetta oli Tampereen asemalla töissä.

Bedan uran ansioluettelo kattaa ajan vuoden 1887 loppuun. Hän haki avoinaista kirjurin virkaa Kontrollikonttorissa keväällä 1898 (Päivälehti 6.4.1898), mutta vaikutti vuonna 1899 Kuopiossa ja oli edelleen neiti-ihminen (esim. Savo-Karjala 13.10.1899). Kuopion(?) kaupunkiseurakunnasta hän pyysi muuttokirjan Helsinkiin vuonna 1905 (Pohjois-Savo 9.6.1905).

Naisista rautateillä puhuttiin seminaarissa Kouvolassa vähän aikaa sitten. Siitä raportoitiin lyhyesti Rautatiekulttuurikeskuksen blogissa ja tästä selvisi, että
"1800-luvun puolivälissä rautatie oli yksi ensimmäisiä kodin ulkopuolisia paikkoja, jonne naiset pääsivät töihin." "Naisten rautateille hakeutumisen taustalla oli 1864 säädetty uusi holhouslaki, joka vapautti kaikki 25 vuotta täyttäneet naimattomat naiset holhouksen alaisuudesta. Samoihin aikoihin naisten mahdollisuudet opiskeluun paranivat. Naisille oli työpaikkoja 1800-luvun puolivälissä kuitenkin vähän. Valtionrautateiden virkoihin naisia ryhdyttiin ottamaan 1860-luvun lopulla."

Ei kommentteja: