perjantai 10. joulukuuta 2010

Terveiset Lontoosta (2/2)

En ollut koskaan aiemmin käynyt Museum of Londonissa, mutta jostain oli syntynyt positiivinen ennakkonäkemys, joka ei osoittautunut virheelliseksi. Museo tarjosi esineitä ja asiaa jääkaudesta nykypäivään. Tavaraa ja omaksuttavaa oli niin paljon, että vastaanottokyky tyssäsi kauan ennen loppua.

Roomalaisen kauden laajuus ja komeus yllätti. Seuralaiseni ei pitänyt malliksi sisustetuista huoneista, jotka hänestä näyttivät liian moderneilta. Kieltämättä muistuttivat suomalaista 1700-luvun huonetta. Ja Lontoon roomalaisen ajan eli ajanlaskun ensimmäisten vuosisatojen käsityöläisten lavastetut putiikit olisi voinut siirtää lähes mille tahansa vuosisadalle 1800-luvulle asti.

Toisin kuin British Museumissa täällä oli monenlaista interaktiivisuutta. Antoisin oli se kuuntelupiste, jossa sai näytteen Lontoossa keskiajalla (näyttelyn määritelmän mukaan 4xx-15xx) puhutuista kielistä. Jollei tälläista jo Aboa Vetuksessa ole, voisi lisätä. (Vaikka Kuriositeettikabinetin tuoreen numeron mukaan kyseisen museon ääninäyttely ei ollutkaan kovin onnistunut.) Pukeutumispiste oli myös kiva. Yleisen edun nimissä säästän ihmiskunnan Tudor-myssyposeerauskuvaltani.

Lontoon 1600-luku oli katastrofien aikaa. Tässä vaiheessa en enää jaksanut katsoa kaikkea tarkasti, joten mieleen jäi vain, että kaupungissa painettiin viikottain uutislehtinen edellisen viikon kuolleiden määristä syineen. Oletettavasti tämä tarjosi lukijoille mahdollisuuden poistua kulkutautiuhkan alta kaupungin ulkopuolelle. Pienemmissä kaupungeissa, kuten Suomessa, saattoi luottaa muuhun tiedonkulkuun?

Seuraavan ajanjakson osioon oli toteutettu tosi hauska "viihdepuutarha" (pleasure garden), jossa oli mallinukkeja esittelemässä muotia ja luonnolliseen koon heijastettuja videopätkiä useammalla seinällä kertomassa ajan tavoista. Elävää kuvaa näkyi muutamassa muussakin paikassa museota, esimerkiksi Lyonsin teetarjoilija hymyili ja tarjoili viehättävästi.

Pohjimmiltaan museo oli ratkaisultaan hyvin perinteinen aikakausia kuvaavine tiloineen, mutta esillepano oli monipuolinen ja jätti tuoreen vaikutelman.

Ei kommentteja: