tiistai 8. helmikuuta 2011

Jääkärikorpraali halusi naimisiin 1807

Tenholassa syntynyt Isac Elieson Forsberg kokeili oloa räätälinkisällinä, mutta päätyi sitten sotilasuralle. Hänestä tuli korpraali kuninkaalliseen Karjalan jääkärijoukkoon nimellä Isak Eklund. Kuopiossa hän kohtasi elämänsä naisen, Anna Catharina Savanderin, mutta naimisiinmenoa esti esteettömyystodistuksen puute. Siksi ylläoleva ilmoitus julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 5.9.1807.

Hiskissä ei ole Kuopion kaupunkiseurakunnan vihittyjä, mutta kastetuista löytyy 3.7.1807 avioliiton ulkopuolella syntynyt Gabriel Isaak, jonka vanhemmat ovat "Föreg. Isaak Ekelund " ja "Anna Kais Savander".

Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa on Kuopion maa- ja kaupunkiseurakunta > Kuopion maa- ja kaupunkiseurakunnan arkisto > Syntyneiden ja kastettujen luettelot > Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1805-1832. Kansilehtensä perusteella niteessä on vihityt, kastetut ja haudatut. Ensimmäisellä sivulla vihittyjä eli onkohan tällä digitaaliarkistossa joku rinnakkainenkin otsikko vai vain puutteellinen sellainen? Kuva on tolkuttoman pimeä yläreunasta, mutta seuraava sivu onneksi ei, joten selviää, että eka sivu oli vihittyjä vuodelta 1800 ja vihityt jatkuvat... Hyvin pian on edessä vuosi 1807, jossa ei Isakia ja Anna Kaisaa näy. Eikä näy seuraavinakaan vuosina eli mahdollisesti tarinalla ei ollut onnellista loppua.

Vihittyjä on nidoksessa vuoteen 1842, jonka jälkeen lähtee kastetut vuodetsa 1805, kuten otsikko lupasi. Gabriel Isaakin kaste näyttää tältä eli Hiskin perusteella ammatiksi hahmottamani "Föreg." olikin "isäksi sanottu".

Hiski löytää Tenholasta lukuisia Isak Eliaksenpoikia, mutta yhdelläkään ei ole sukunimeä Forsberg, jonka Isak on voinut omaksua räätäliaikoinaan.

Ei kommentteja: