keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Yritys yli-insinööristä

Sarjassa kuvia miehistä, joista en ole koskaan kuullut mitään. Tai en ainakaan muista kuulleeni: yli-insinööri Theodor Tallqwist. Vasemmalla oleva kuva julkaistiin Turun lehdessä 8.11.1894 ja samassa lehdessä esiteltiin hänen uraansa. Kyseessä ei ollut muistokirjoitus, ruotsinkielinen wikipedia ajoittaa Tallqvistin kuoleman päivämäärälle 16.5.1912.

Yli-insinööriksi edennyt mies oli syntynyt Eurajoella 23.5.1839. Minkälaisestä perheestä laitettiin poika polyteknilliseen opistoon? Pöh, kirkkoherran pojasta taas (vaihteeksi) kysymys, isä Henrik Tallqvist ja äiti Antoinette Stjernvall. Isältä lienee irronnut pojalle matemaattista lahjakkuutta tai opastusta, ylioppilasmatrikkelin mukaan oli ollut " tähtitieteellisen observatorion s.v. Kadettikunnan alkeiskoulun opettaja s.v. Kadettikunnan matematiikanopettaja 1827" ja kirkkoherra vasta vuodesta 1836. Mutta hänenkin isänsä on pappismies, joten tästä ei tunnut kovin mielenkiintoista heruvan.

Ylioppilasmatrikkeli tosin tietorakenteellaan jälleen kerran paljastaa eliittimme runsaat sukulaisuussuhteet. Yli-insinöörin sisko Alina Fredrika oli naimisissa Agathon Meurmanin kanssa ja toinen systeri Hilma Josefina professori Axel Vilhelm Liljenstrandin kanssa.

Vieläkään ei ole aasinsiltaa näkyvissä... Google kehiin ja selviää, että Vuorelan Juha kirjoitti yli-insinöörin elämäntarinasta jo iät ajat sitten. Luovutan.

Ei kommentteja: