perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kartoitusta 1950-luvun malliin

Useimmiten kaipailee karttoja, joita ei ole koskaan tehtykään. Mutta toisinaan olisi tarvetta myös tuoreemmille ja erityisesti sellaisille kappaleille, joita voisi vapaasti käyttää. Moisten perään lähtee vaikka merta edemmäs kalaan. Niinkuin Texasiin asti. Texasin yliopiston kirjaston digitoidusta karttakokoelmista löytyi Suomen kohdalta Yhdysvaltojen armeijan kartta Northern Europe 1:250,000 1950-luvulla. Sivuston FAQ-osuudessa todistetaan, että jollei muuta ole selvästi sanottu, kartat ovat käytettävissä miten haluaa. Mielellään tosin mainiten lähteeksi "University of Texas Libraries".

Onko löydöksestä iloa? Oli ainakin minulle. Ei pelkästään siksi, että Kokemäen kohdalle oli merkitty ihan outoja pisteitä. Esimerkiksi Liekopihdin tila, jota ei Kansalaisen karttapaikka tunne. Siellä on tosin Liekopihdinsuo.

Vaan pääasiassa siksi, että tästä kartasta näkyy selvästi, miten tiet kulkivat ennen kuin Kauvatsantie lähti kulkemaan uudelta sillalta pohjoiseen ja valtatie 2 oikaistiin peltojen ja metsien läpi kulkevaksi. Suomenmaan kartassa 1898 tilanne on sama, mutta näkyvyys ei yhtä selkeä. Tukisummani Pelasta Kirjan karttojen hyväksi ei ole vielä tuottanut tulosta, joten siihen asti amerikkalaisten varassa...

2 kommenttia:

Pikolini kirjoitti...

Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna on semmoinen karttatiedon lähde missä löytyy vaika mitä, myös Kokemäeltä Liekopihdin talo rajoineen. Kokeilin systeemiä nyt ensimmäisen kerran ja ihmettelen miksi vasta nyt!?! Onhan siinä opettelemista, hyvät ohjeet on ja sitä pystyy näköjään käyttämään ilman ohjeitakin. Tarkka ja kehittyvä tietosisältö löytyy varmasti jostakin kohdasta - voin vain kuvitella miten paljon iloa ja hyötyä Paikkatietoikkunan opettelusta voi olla.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta. Kirjoitin Paikkatietoikkunasta viime kesäkuussa ja unohdin saman tien. Kuuluu sarjaan "kuvia ei saa käyttää", mutta tuolloinen kommentoija totesi, että linkittää sentään sai.