keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Koulumestari Hemlander

Itä-suomalaisten rippikirjojen kanssa ei onnistanut, mutta olettaisin että Hiskin annista Leppävirralla 24.12.1842 kuollut "Skolmäst. Mathias Hemlander" on sama kuin Rautalammella 17.12.1826 syntyneen Franciscus Philippuksen isä "bokbind. Matts Hemlander". Tuskin teen uraauurtavaa hutkimusta kun liitän persoonaan vielä Paavo Korhosen runon Koulumestari Hemlanterille. Eiköhän oikea mies ole jo Korhosen runojen tutkimuksessa tai paikallishistoriassa todettu ja kerrottu.

Paitsi ettei ilmeisesti ole. Kirjassa Vihta-Paavon Runot ja Laulut (painovuosi merkitsemättä) todetaan "Runon nimihenkilö Matti Hemlander jäänee arvoitukseksi." Ainoa tarjokas on Rautalammelta opiskelemaan lähtenyt Mats Heliander. Minusta hänen yliopisto-opiskelunsa ei kuitenkaan ole sitä, mitä runossa kerrotaan.

Runo löytyy kokoelmasta Wiisikymmentä runoa ja kuusi laulua ja kertoo ymmärtääkseni minämuodossa kohdehenkilön elämästä. Tekstissä vilahtaa aliupseerina olo, kirjansidonta ja Rautalammille tulo. Mutta lainauksena kirjoittamaan oppimisen kuvaus maalaisympäristöstä:
Juohtui mielehen minulle,
Yhtenä kesässä yönä,
Tottumahan toista kieltä,
Puustavia piirtämähän.
Tuolle nauroi naapurikin,
Isännätkin irvesteli:
"Tuossa se herra tuleepi,
Aika pappi paukahtaapi."
Naapurien naurua kamalampaa ei Suomessa tiedetä.

Ei kommentteja: