keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Raportti Metsätalon salista 2

HY AY Kulttuuri ja yhteiskunta

Kolme luentoa kulttuuri- ja yhteiskuntahistoriaa kuunneltu. Ollaan kaasuteltu Suomessa keskiajalta 1600-luvun loppuun eli tahti melkein kuin Jason Laverylla. (Joka tulee jälleen Helsingin kesäyliopistoon pitämään kesäluentosarjansa History of Finland, suosittelen lämpimästi.) Ei ole ollut vaaraa pudota kyydistä, mutta en kyllä tiedä olenko omaksunut kaiken oleellisen.

Eilisellä luennolla käsiteltiin Nuijasota ja Elimäen talonpoikien surkeus. Ennen aloitusta näin luennoitsijan avaavan sivuston Ratsumestarin perintö. 400 vuotta Elimäen kartanohistoriaa, mutta siihen ei palattu. En todellakaan (!) kaipaa peruskurssin materiaalirunsautta (marmorikiven kierrätys jätti jälkensä), mutta ruumiinrakenteeni soveltuu kovin huonosti seuraamaan yhtä ainutta kirjaa. Alan kiemurtelemaan.

Koska Nuijasota käsiteltiin Katajalan kirjasta, oli hänen tulkintansa viimeinen sana aiheesta. Ei henkäystäkään Mirkka Lappalaisen Susimessusta, josta en itse lukenut ensimmäistäkään sivua kokonaan, mutta joka käsittääkseni ei kulkenut aivan entisia polkuja? Lappalaisen teksteistä luennoitsija kyllä mainitsi Gertrud von Ungernia koskevan esseen (?), joka ei ole silmiini osunut. Ungernin ja kumppanien erikoistapauksen kautta Suomen 1600-luvun hahmottaminen lienee tyylipuhdasta mikrohistoriaa, mutta aiheutti minussa yksityisen kapinan. "Ei joka paikkakunnalla ollut liivinmaalaisia idiootteja ja nimismiehet nostettiin edelleen talonpojista ja talonpojissa oli niitä, jotka osasivat hoitaa asioitaan ja etujaan, lue vaikka Haikarin väikkäri." Jota en itse ole edelleenkään lukenut.

Mutta seuraavalla kerralla siirrymmekin sitten jo Englantiin. Ei tuottane suurempia ongelmia, sillä kirjahyllystäni löytyy John O' Farrellin loistava teos An Utterly Impartial History of Britain or 2000 Years of Upper Class Idiots in Charge, joka ainakin alaotsikkonsa puolesta kattaa yhteiskunnallista historiaa. Jos jää aukkoja, niin DVD-kasassa on Simon Schaman A History of Britain - a complete series, joka on niin kattava, ettei paketista löydy... aah, pohjassa... 14 1/2 tuntia.

(Huomautus 31.3.2011: Kalvot tulivat, tänään ollaan vielä enimmäkseen Suomessa. Taisi olla Englanti vuorossa vasta ensi viikolla.)

Ei kommentteja: