torstai 30. kesäkuuta 2011

Historiallisissa ajoissa asumista

DVD-ostoksissani olen yrittänyt löytää tosi TV-sarjoja, joissa nykyajan ihmiset heitetään menneisyyden elämään.

Living with the Tudors ei tällaiseksi osoittautunut, mutta oli omalla tavallaan mielenkiintoinen. Tekijät olivat yrittäneet dokumentoida Kentwell Hallissa joka kesä järjestettävää historian elävöittämistapahtumaa, jossa tavalliset ihmiset pääsevät rahalla pällistelemään Tudor-aikaa eläviä vapaaehtoisia. Koska kaikki elävöittäjät eivät hyväksyneet kuvausta, elokuvaan tuli turhan paljon kyseisten kismojen esitystä.

Myöskään At home with Georgians ei ollut tosi TV:tä, mutta erittäin laadukas faktasarja 1700-luvun kotielämästä Englannissa. Juontava professori Amanda Vickery näytti oikeita dokumentteja, joihin tutkimustuloksensa perustuivat. Näitä elävöitettiin vierailemalla ajan taloissa ja pienillä dramatisointipätkillä.

1900-luvun alku näyttää olevan aikaisin aika, johon tavallisia ihmisiä uskalletaan lähettää. The Edwardian House on näytetty Suomen televisiossakin vuosia sitten. Siinä on yläkerta-alakerta -meininkiä liikaa makuuni. Sisarsarja Treats from the Edwardian House oli hauskempi. Annettiin vinkkejä menneen ajan luksuksen tuomisesta arkipäivää piristämään.

Samaan aikaan sijoittuu The 1900 House, jossa ollaan kaupunkitalossa. Sarjaan valittu perhe vaikutti erittäin lupaavalta, mutta reipas äiti, joka vakuutti alkuhaastatteluissa, ettei tulisi petkuttamaan, tosi tv:n lakien mukaan lankesi. Kynnyskysymys oli hiusten pesu, josta ei ilman modernia shampoota tullut mukavaa jälkeä. Tuskaa aiheutti myös korsetti ja kotityöt, eikä nainen hymyillyt, ennen kuin taloon tuli apulainen.

Paljon iloisempia olivat perheet sarjassa Coal House, jossa elettiin suunnilleen yhtä askeettisissa ja epäesteettisemmissä oloissa matkien vuoden 1927 kaivostyöläisiä. Tämä oli sarjoista lempparini, juuri perheiden takia. Taisivat hekin jollain tavalla fuskata, mutta miehet kävelivät joka päivä kaivokselle ja penniä venytettiin ansioiden mukaan. Eli valitusmeininkiä vaan tekemisen. Lapset sopeutuivat todella hyvin, kirmasivat keskenään sekä kanojen ja sikojen kanssa.

The 1940's House on taidettu myös näyttää Suomen televisiossa. Perhe eli sotavuosia vaivoineen.

Hauska näitä on katsoa, mutta en kyllä itse olisi valmis edes siirtymään syntymävuoteeni, jolloin äitini pesi vaateittani käsin kylpyammeen pohjalla ja nuorenparin luksus oli jääkaappi.

Ei kommentteja: