keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Turkulainen Lahtari-Leena

Arkistolaitoksen digitaaliarkistoon polulle Turun maistraatti : Turun maistraatin arkisto (TMA) ilmaantuneet 1800-luvun rakennuspiirrustukset henkilönimineen ja tonttiviitteineen suorastaan kiljuivat nostoa tänne blogiin. Selailin kuvia ja koska keltainen on lempivärini, valitsin esiteltäväksi tämän pytingin.

Äsh, oikea syy valintaan oli otsikko Ritning till En Ny en wånings Träd Byggnad samt en gamal en en wånings Träd Byggnad, Till hörig Slagtaren Helena Grönroos I Gården N 153 uti Södra Qwarteret wid Linväfvare Gatan 1826-1826 (77) , jossa kiinnitti huomiota naisen etunimi yhdistettynä miehiseen ammattiin.

Lisätietoa hänestä yritin haravoida sanomalehtiarkistosta ja Hiskistä, mutta palasin tuloksettomana digitaaliarkistoon. Sielläkin eka yritys henkikirjoissa tuotti nollatuloksen (en todennäköisesti selannut oikeaan kaupunginosaan asti). Sen sijaan Turun rippikirjat, joista olen kuullut kamalia tarinoita, osoittautuivat erinomaisen helpoiksi käyttää, kun tiedossa oli kaupunginosa ja tontti. Ruotsalaisen seurakunnan rippikirjassa viitattiin suomalaiseen, jossa Helena paljastui syntyperältään paimiolaiseksi. Oikean etunimen kanssa aviomiehen kuolema löytyi Hiskistä. Alle viisikymppinen Anders oli haudattu 24.4.1821.

Siitä, jatkoiko Helena miehensä ammattia vai ottiko vain tittelin, en saa otetta. Ilmoituksesta Åbo Tidningarissa 29.4.1826 selviää, että hän majoitti luonaan maalarikisälliä Eric Lindström. Liekö vuokralaisten pito ollut motivaationa tai rahoituksena rakennushankkeeseen.

Paluu rippikirjojen pariin selventää tilannetta hieman. Edellä linkitetty rippikirja on otsikoitu Suomalaisen seurakunnan rippikirja 1815-1831 (I Aa1:44), mutta on myös Suomalaisen seurakunnan rippikirja 1820-1826 (I Aa1:47), josta paljastuu Helenan avioituneen uudelleen vuonna 1822 porvari Gabriel Grönrosin kanssa. Eivät olleetkaan Turun rippikirjat suoraviivaisia... Helenan ehtoollismerkinnät ovat tontin 153 sivulla, ja Gabrielilla ei yhtäkään vaan viittaus sivulle (?) 233.

Palon jälkeinen elämä menee haastavaksi. Suomalaisen seurakunnan rippikirja 1828-1834 (I Aa1:54) ilmoittaa kansilehdellään sisältävänsä osan Eteläkorttelista, mutta ei tonttia 153. Digitaaliarkiston tarjoaman otsikoinnin perusteella Suomalaisen seurakunnan rippikirja 1828-1834 (I Aa1:53, Pohjoinen- ja Eteläkortteli sekä VI kaupunginosa) vaikuttaa lupaavalta, mutta sen kansilehdellä ei pukuta etelästä mitään. (Mutta kiva, että pappi on merkannut muistiin syntymä- ja pappisvihkimysvuotensa.) Rippikirjasta löytyykin sivu, jolla on oikea tontti 153. Gabrielista ei jälkeäkään ja Helenankin asuinpaikka oikeasti tontti S:246. Samaa kirjaa eteenpäin selaten löytyy kyseinen tontti ja Helena on merkitty leskeksi. Syytä kurkistaa Hiskiin ja todeta, että "förre Nådendahls Borgaren Gabriel Grönroos" kuoli 27.9.1828. Helenan monivaiheisen elämän seuraaminen loppuun ei innosta, mutta Turun aineistoihin 1800-luvulla oli kiva saada otetta.

Ei kommentteja: