maanantai 11. heinäkuuta 2011

Erinomainen kello Suomenlinnassa

Tuntemattomaksi jäävä tiedonantaja tarttui Viaporissa kynään 22.5.1773 ja hänen tuotoksensa julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 7.6.1773. Tärkeänä asiana oli rakennusmestari Anders Tidholmin seinäkello, jonka hän oli ihan itse keksinyt ja tehnyt/teettänyt.

Kellon erinomaisuutta oli ensinnäkin se, että se näytti auringon nousun ja laskun. Kello ei näyttänyt ainoastaan ruotsalaisia tunteja ja minuutteja vaan myöskin "juutalaisten ja turkkilaisten tunnit", jotka perustuivat juuri auringon nousu- ja laskuaikoihin. Lisäksi - tietenkin - babylonialaiset tunnit, italialaiset ja kiinalaiset tunnit.

Erillinen osoitin paljasti kuukauden ja päivän ja kello selvitti myös vuoden pysyvät ja liikkuvat pyhäpäivät.

Tähän kaikkeen tarvittiin vain yksi hammasratas normaalimäärän lisäksi. Ihmelaitetta oli kahtena osana esitelty jo vuosina 1766 ja 1767 Kuninkaallisessa tiedeakatemiassa.

Tidholmista löytyi perustiedot Anbytarforumin vanhoista postauksista. Syntyi 24.8.1736, todennäköisesti Tukholman seudulla. Noin vuodesta 1756 hän oli linnanrakennusmestari Svartsjön linnassa Färingsössä ja samalla tittelillä töissä myös Drottningholmin linnassa. Kertaalleen leskeksi jääneenä meni Espoossa 7.9.1775 naimisiin, morsiamena Christina Rodin. Parin lapsista Hiski poimii esiin Hamiltonin rykmentin seurakunnassa kastetun pojan: Andreas Henric s. 4.1.1780. Isä-Anders kuoli Pohjassa 1.2.1819.

Ei kommentteja: