perjantai 8. heinäkuuta 2011

Hajanaisia huomioita kulttuurievoluutiosta yms. (3/4)

Eilen mainittujen tutkijoiden Peter J. Richerson ja Robert Boyd yksi kirja on käännetty suomeksi nimellä Ei ainoastaan geeneistä. Sen alkuluvussa todetaan käytännön järkeen sopivasti: "... järkevä kulttuurievoluution teoria selittää, miksi jotkin uskomukset ja asenteet levittäytyvät ja säilyvät, kun toiset katovat. Tällaisen kulttuurin muutoksen aiheuttava prosessi syntyy yksilöiden arkielämässä, kun he hankkivat ja käyttävät kultturista informaatiota." (s. 19)

Entisajan talonpoikien konventionaalisuutta miettineelle on mielenkiintoinen toteamus, että "Kun laaja jäljittely sekoittuu vähäiseen yksilölliseen oppimiseen, populaatiot voivat sopeutua tavoilla, jotka ohittavat nerokkaimmankin yksilön kyvyt." (s. 25) Kirjoittajat jatkavat toteamalla, että vaikka mukautuminen enemmistön käyttäytymiseen ja arvovaltaisten tai samankaltaisten ihmisten jäljittely saattaa johtaa muutoksiin mukautumattomuuteen, ovat käytösmallit useimmiten edullisia.

Geenien, ympäristön ja kultturin vaikutuksesta käyttäytymiseen kirjassa on käytännön esimerkki Illinois'n peltovainioilta, jossa oli todettu viljelijöiden taustan synnyttävän erilaisia viljelykäytäntöjä ja maanomistusrakenteita. Euroopasta suoraan tulleille oli tärkeää tilan pitäminen ja muualta Amerikasta muuttaneet näkivät tilan voittoa tuottavana liikeyrityksenä. Edelliset olivat valmiita työintensiiviseen karjatalouteen ja jälkimmäiset ostivat tai vuokrasivat maata kepeämmin. Asia ilmaistaan sivulla 42 sanoin "kun kansoilla on erilaiset kulttuuriset ja institutionaaliset eli tapajärjestelmän mukaiset historiat, he käyttäytyvät eri tavoin samassa ympäristössä."

Evoluutiiviset mallit ovat siis yksi tapa tarkastella sitä, miten "ihmisen käyttäytyminen ja ihmisen yhteiskunnat muuttuvat ajan mittaan". Kuullostaa historiantutkimukselta. Mutta "Historioitsijat tyypillisesti karttavat yksinkertaisia abstrakteja malleja, joita voidaan soveltaa monenlaisiin tapauksiin. Sen sijaan he keskittyvät luomaan tapahtumien rikkaan selityksen tietyssä historiallisessa viitekehityksessä."(s. 123)

Seuraavalla sivulla kirjoittajat selittävät mallien käytön etuja. Systeemianalyysiä opiskelleelle tuttua kauraa. "Ensinnäkin se on taloudellinen." "Toiseksi, yksinkertaiset mallit ovat käsitteellisen kirkkauden saarekkeita mieltä turruttavassa monimutkaisuuden ja monimuotoisuuden meressä." "Kolmanneksi, standardoidun käsitteellisen työpakin käytöllä lisäämme mahdollisuutta, että keksimme hyödyllisiä yleistyksiä, vaikka ihmisen käyttäytyminen onkin monimuotoista ja monimuotoista."

Ei kommentteja: