lauantai 9. heinäkuuta 2011

Hajanaisia huomioita kulttuurievoluutiosta yms. (4/4)

Ja vihdoinkin käsittelyyn Steven Pinkerin The Blank Slate. The Modern Denial of Human Nature. Se pysäytti heti ekalla sivullaan muistuttamalla, että me kaikki operoimme jonkinlaisella ihmisluonnon mallilla/teorialla. Tarkkailemalla itseämme ja muita keräämme tietoa, joka muuttuu oletuksiksi ihmisten käyttäytymisestä. Kannattanee muistaa, että menneisyyden ihmiset (eikä nykyiset naapurisi) eivät ole tehneet aivan samanlaisia oletuksia kuin itse.

Pinker huomauttaa sivulla 50, että persoonallisuuden pääominaisuudet ovat periytyviä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että epäsosiaalisen käytöksen (valehtelu, varastelu, tappelu, omaisuuden tuhoaminen) valmiudet periytyvät myös. Eikö tällaisista tuloksista voitaisi vetää johtopäätöstä, että kylien, pitäjien ja heimojen välille on voinut syntyä kulttuurieroja geneettisin perustein?

Mutta ihmisillä läpi maailman on paljon yhteistä. Kirjan liitteenä on Donald Brownin listaus piirteistä, jotka kansatieteilijät ovat huomanneet joka ikisen ihmisryhmän käytöksestä (Human universals). Kolmessa sarakkeessa neljä sivullista. Listassa ei ole sanaa 'war', mutta Pinker kertoo s. 56-58, että sodankäynti on ihmiselle tyypillistä kaikenlaisissa yhteisöissä. Keräilijä-metsästäjä -yhteisöiden on uskottu eläneen rauhallista elämää (näinhän väitettiin Sveriges historia -ohjelmassa), mutta tarkempi nykyajan kansojen tarkastelu todistaa, että keräilijäheimojen miehet kuolevat sodankäynnissä huomattavasti yleisemmin, kuin mitä tapahtui Yhdysvalloissa ja Euroopassa 1900-luvulla.

Myös Pinker argumentoi, että ihmisten taipumus toisetn tapojen seuraamiseen on rationaalista (s. 63-64). Ensinnäkin näin siirtyy tietoa. Toiseksi synnytetään normeja, jotka helpottavat elämää. Kuljemme kaikki samalla puolella tietä, puhumme kieltä, jota toiset voivat ymmärtää. Tietenkin näistä syntyy rakenteita, joita yhden innovoijan on vaikea muuttaa.

Ei kommentteja: