sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Laulujuhlistamme

Kyläkirjaston Kuvalehti julkaisi B-sarjansa numerossa 31.8.1889 ylläolevan kuvan Tampereella 19-21. kesäkuuta 1888 pidetyistä laulu- ja soittojuhlista. Niistä raportoitiin tietenkin tuoreeltaan sanomalehdissä, Uusi Suometar 20.6.1888 aloitti kuvaamalla tunnelmia juuri ennen juhlan alkua, illalla 18.6.1888:
Nyt on kello 11 illalla ja vastikään palasin Pyynikiltä. Kaupungissa vallitsee myöhäisestä ajasta huolimatta kuumeentapainen kiire, ja liike näkyy käyvän vilkkaammaksi kuta etemmäs päivä ehtii. Puolipäivän aikaan ei vielä näkynyt kuin siellä täällä jokin lippu, nyt niitä liehuu pitkissä tangoissa pääkatujen varsilla jok'ikisen talon räystäältä tai ullakko-ikkunasta. Ja ihmistulva kadulla! "Vapriikit" ovat nyt tähän päivän aikaan kiinni, ja ne ovat tyhjentäneet kaduille satamäärin "eläviä koneitaan", kumpaakin sukupuolta.

Vaikeaa on suunnillekaan sanoa kuinka monta matkustajaa jo tähän aikaan vierailee Tampoereella. Sen tiedän, että hra Hagelbergin kautta on tilannut huoneita noin 900 henkeä. Saadakseen tietää koko matkustajaluvun, täytyy kertoa tuo summa ainakin 3:lla, tänään nimittäin; ja huomenna on summa varmaan kasvanut nelinkertaiseksi.
Seuraavana vuonna laulu- ja soittojuhlat pidettiin Viipurissa 17-21. kesäkuuta. Samaisessa Kuvalehden numerossa oli kuva sieltäkin, alla.

Ei kommentteja: