torstai 28. heinäkuuta 2011

Missäs niitä graduja olikaan?

Siivottuani blogi-idealistaani vähäsen, mutta en suinkaan tyhjäksi, herää kiusaus lähteä hakemaan lisää materiaalia. Graduthan on takuutavaraa. Joensuun ja Jyväskylän tuotokset olen saanut rss-syötteellä automatisoitua, ...

... ainakin Jyväskylästä tälläiset tulleet - Mäkelälammi, Riina: Hyökkäysmatkoja Pohjanmaalla : kommunistien kulttuuritoiminta ja sen kautta rakentuva vallankäyttö Etsivä Keskuspoliisin Vaasan alaosaston alueella vuosina 1923-1930 & Laitinen, Antti: Reserviläisrykmenttinä jatkosodassa - JR 29 vuosina 1941-1942 : taktinen alistus jalkaväkirykmentin toimintaan vaikuttaneena tekijänä ...

... mutta nämä muut. Huokaus.

Jyrvi Ilva neuvoi viime vuonna (ks. kommentti) miten Helka-kirjastokannasta saadaan gradut ulos. Temppu tehoaa edelleen. Tuoreimmat vuodelta 2010, joukossa paljon mielenkiintoista, mutta ei yhtään verkkojulkaisua. Nyyh.

Teologia.fi-sivustolle eksyin jossain välissä. Siellä on kristinuskon historiasta artikkeleja ja pro graduista asiallisia tiivistelmiä. Historiaan vivahtavat
Historian ja teologian yhdistelmää on myös Åbo Akademissa hyväksytty Kim Östmanin väitös The introduction of Mormonism to Finnish society, 1840-1900. Åbo Akademi ei verkkojulkaise kuin väitöskirjoja? No niidenkin joukosta löytyi minulle uutta: Ahlbäck, Anders: Soldiering and the making of Finnish manhood : conscription and masculinity in interwar Finland, 1918–1939. Jostain syystä kaikissa Dorian sivuissa ei ole pysyviä URN-linkkejä.

Ne puuttuvat täysin Tampereen yliopiston tutkielmatietokannasta, joka kulkee aivan omia polkujaan. Positiivisessa mielessä kokotekstijulkaisujen määrän suhteen. Organisaatiouudistustensa jälkeen historia löytyy Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksiköstä. Tuoreimpia opinnäytteitä Suomen historiaan liittyen:
Huh, ilmeisesti edellisestä käynnistä oli jo aikaa. Voimat eivät taida enää riittää Ouluun asti. Puhumattakaan Turun tilanteen itkemisestä.

P.S. AMK-opinnäytteitäkin voisi hakea. Heidän omasta näkökulmastaan Theseus tarjoaa näkyvyyttä amkien tki-toiminnalle.

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Vau, kiitos Jyrki! Joskus olen AMK-töitä esiin haravoinut ja täälläkin esitellyt. Mutta että kantahaun laittaisi mukaan rss-lukijaan... kaikkia mahdollisuuksia sitä jää huomaamatta.