sunnuntai 7. elokuuta 2011

Koottua

Abel Grimmer: Der Sommer, 1607 (Wikimedia Commons)

Tampereen yliopiston Aikalaisessa oli haastateltu Kirsi Salosta.
Salonen on saanut pyyntöjä, että ”voitko tsekata Vatikaanista, koska meidän kirkko on rakennettu”. Pyynnöt yltyivät, kun Markus Hiekkanen arvioi Suomen kirkot huomattavasti uskottua nuoremmiksi. Paavilta ei uusia todisteita iän määritykseen löydy, sillä rakentamispäätökset tehtiin kotona hiippakunnissa.
Tuomas Enbuske muistuttaa, että
Ihmisen aivotoiminnan suurin oikku on syyn ja seurauksen harha. Esi-isillemme on ollut hyödyllisempää ajatella, että ihmisillä, eläimillä ja jopa maailmalla on selkeitä päämääriä ja suunnitelmia. Näin ovat syntyneet ilmeisesti myös uskonnot. Kun puskasta on kuulunut räsähdys, sen on todennäköisimmin aiheuttanut tuuli. Mutta se esi-isistämme, joka on automaattisesti ajatellut sen sudeksi, hirviöksi tai hengeksi on varmimmin jäänyt eloon. Harhaluuloista taas ei ole ollut haittaa.
Turun Tilda oli käynyt Turun Logomossa. Hän jakoi blogissaan myös pamflettinsa gradun väsääjille kokemuksen rintaäänellä.

Petteri Järvinen näki taivaanrannassa linnan ja käytti internettiä tunnistukseen.

J. Vahe suhtautui kriittisesti toimittajien lähdekritiikkiin ja -lainauksiin.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon kesäassarien blogi Museon kuvioita tuli tietooni vasta nyt.

Blogimaailman paikallishistoriallisia uutuuksia on Wanhaa Mäntsälää. Tai, näköjään ollut pystyssä jo lokakuusta 2010. Paljon kuvia. (Viikon vinkki: jos näistä linkkikoosteistani näyttää puuttuvan blogi - omasi tai muun - joka mielestäsi kuuluisi mukaan, laita linkki kommenteihin. Haravointini ei joka paikkaan ulotu.)

Valtakunnallisten kotiseutupäivien koottua antia kotisivuillaan. Ainakin Ismo Söderlingin esityksessä Varhaisempi maahanmuutto ja innovaatiot hyvää asiaa Suomen historiasta.

Kungliga Bibliotek esitteli blogissaan Vardagstryck hattujen sodan aluksi annetun postikiellon Venäjälle.

Reijo Valta kirjoitti Suomen ensimmäisestä sarjakuvasta.

Jenni ei löytänyt Tiina Raevaaran kirjasta Koiraksi ihmiselle, mitä odotti, mutta "Muuten kirja oli perusteellinen ja kunnollinen esitys koiran ja siinä samassa myös ihmisen historiasta."

Häitä suunnittelevien keskiaikamielikuvia:
Keskiajasta tulee morsiamelle mieleen savu, hämyinen pirtti, kirpeä pakkasilma, öinen tähtitaivas, padassa hautuva muhennos, puuvilla, markkinat, välitön tunnelma, luonto ja tuli.
Sulhaseen keskiajassa vetoaa veri, teurastus, jännitys, linnat, maailmanvalloitus, yleinen fiilis ja yltäkylläiset pidot.
Anneli ajatteli kuumetta kuolinsyynä 1800-luvun alkupuolella.

Salla Brunou oli lukenut Pentti Saarikosken kirjan Eino Lino - Legenda jo eläessään. Ilse Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjän.

Jan Granath oli saavuttanut blogissaan rajapyykin ja sen kunniaksi kirjoitti på svenska sukututkimuksen tilasta Ruotsissa. Toisessa tekstissään hän vertasi sukututkimusta sienien keruuseen. Pitää tietää mitä on tekemässä. Mistä olen täysin samaa mieltä ja niinpä poltin hihani SukuForumilla tällä viikolla vastatessani aloittelijan kysymykseen. Ei pitäisi kirjoittaa kiukkuisena tai harmistuneena...

Eva Ahl-Waris kävi kahdessa Tukholman museossa ja kirjoitti kokemuksistaan på svenska.

The Historical Societyn blogissa Chris Beneke paljasti, että on Suomesta tuttu käytäntö on kansainvälinen: In a favorable journal review, the review’s penultimate paragraph must identify the book’s minor flaws

Ei kommentteja: