sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Keräiltyä

Finland. Finnish Air Force. Digital ID: 407028. New York Public LibraryAmerikkalaisten savukeaskien keräilykuvana ollut oheinen kortti Suomen ilmavoimista. Lähde NYPL.

Ilarios oli järkyttynyt tietämättömyydestä:
Eräs keski-ikäinen herrasmies oli tavattoman järkyttynyt kuullessaan, että rautaa käytettiin jo 1700-luvulla. Näytti että hänen koko maailmankuvansa olisi järkkynyt, kun kerroimme sitä käytetyn Suomessa jo 500-luvulla eaa. ja maailmalla neljä ja puoli tuhatta vuotta.
Kariav jakoi savolaisen höyrylaivan vieraskirjan helmiä.

Jussi Jalonen kertoi in English suomalaisten osallistumisesta Puolan tapahtumiin 1830 ja sama teksti eri kuvin löytyy myös suomeksi.

Espan lyyli mietti työtään:
Tiedän olevani oikealla tiellä, kun kuljen näyttelysalin läpi ja tulee sellainen tunne, että vau, minä todella olen museossa töissä. Ja flow ja kicksit löytyvät siitä, että pitkän selvitystyön tuloksena esimerkiksi tietyn valokuvan aika ja paikka selviävät ja kiitos tästä kuuluu valokuvassa näkyvälle hatulle. Kuluneet kahdeksan kuukautta ovat selvittäneet minulle sen, että haluaisin suunnata edelleen kohti museoiden kokoelmatyötä.
Markku Jokisipilä oli puhunut muistokiven paljastuksessa.

Kirsimaria haastatteli paikallishistorialliseen tutkimusta varten:
On hauskaa kuulla, missä käytiin salaa tupakalla ja missä pojat tekivät kiljua. Olen saanut kuulla rakkaustarinan ja monta kertomusta alueen tunnetuista persoonallisuuksista. Olen kuullut, miten pojat pelasivatkorttelipesäpalloa ja hyppäsivät mäkeä ja miten tarkkailukoulun poikia pelättiin. Kertomuksia juhlista, kertomuksia naapureista, kertomuksia koulun pihasta. Olen kuullut ikäviä asioita ja naurettavan hauskoja tarinoita, mutta enimmäkseen kuitenkin juttuja arjesta ja onnellisuudesta eri vuosikymmeninä – sanalla sanoen tarinoita elämästä.
Alitsa arvosteli kaksi kulttuurihistoriallista tietokirjaa. Kari Rydman innostui Minna Lindgrenin kirjasta Sivistyksen turha painolasti, joka jäi itseltäni pian kesken.

Kotuksen blogissa Lasse Koskela palasi
dosentti Taru Väyrysen Maamme-laulu kommentista alkaneeseen keskusteluun:
Entä moittijoiden kannanottoihin sisältynyt ajatus siitä, että sitä mitä on Suomen historiassa tapahtunut, pitäisi sellaisenaan pitää yllä ja uusintaa? Pientä rajaa sentään. Onhan Suomen historiassa sotia, nälkävuosia, pari pahaa tautiepidemiaa ja yksi melkein itse tehty sisällissota. On ihan paikallaan kertoa niistä kouluissakin – mutta miten?
Juuso Hyvärinen kirjoitti pommikoneesta DB-3M ja kävi Anja Kumpurinteen muistomerkillä

Kuukki oli käynyt Vapriikin Lady Ostabeck -näyttelyssä. Hietzu kertoi erilaisesta taidehistorian opiskelusta.

Jessica Parland-von Essen kirjoitti på svenska arvostaen Matti Klingestä.

"Tamperelainen 23-vuotias historianopiskelija, joka suorittaa Edinburghin yliopistossa Master of Science -tutkintoa", on aloittanut blogin Valituksen makua. Mullan alta löysin linkin blogiin Tarpeian kalliolla, joka käsittelee alaotsikkonsa mukaan käsitöitä ja arkeologiaa. Toinen tuoreehko muinaiskäsityöblogi on Kiviketun kolo. Löytäjä viehättää menneisyydestä pitävän silmää. Neiti Nordbackin seikkailut näyttää fiktiolta, mutta paljastuu 1700-luvun harrastajan blogiksi. Virkistävä uutuus!

Ei kommentteja: