torstai 12. tammikuuta 2012

Kirjakauppiaan dramaattinen tausta

Useissa ruotsinkielisissä sanomalehdissä julkaistiin kesäkuussa 1893 Charlotta Facen muistokirjoitus (alkuperäinen versio: Wasa Tidning 23.06.1893). Tämä 60-vuotias nainen oli 1860-luvulta lähtien pitänyt Kokkolassa kirjakauppaa ja sukupuolensa edustajalle tämä oli tuolloin erikoisuus.

Erikoiselta vaikuttaa myös Charlotten tausta, josta oli muistokirjoituksessa seuraavaa tietoa. Hänen äitinsä oli suomalais-ruotsalaista sukua Vaasasta ja oli nuoruudessaan Etelä-Suomessa avioitunut erään Facen kanssa. Tämä oli ollut ruukin esimies ja vallooni-sukua. Avioliitto purettiin jonkin ajan kuluttua, sillä mies tuomittiin elinaikaiseen vankeuteen mustasukkaisuudessa tehdyn murhan takia. Charlotten äiti lähti Tukholmaan opiskelemaan kätilöksi ja palasi sitten kotiseudulleen. Kätilön työn lisäksi hän ansaitsi elantoa kynttilänvalulla ja kankaan kutomisella. Hän kannatti pietististä liikettä ja kasvatti Charlotten ankarassa kurissa.

Ei ylenmääräisesti nimiä, mutta onneksi on SSHY. Charlotten hautausmerkintä löytyy jäsenpuolelta (hän meni varttuneella iällä naimisiin erään Björkmanin kanssa) ja siinä on viite II:44, jonka olisi luullut avaavan vaivattomasti tien rippikirjaan 1887-1897, mutta ei. Rippikirjan 1879-1887 kanssa on parempi tuuri, siihen on käsialasta päätellen 80-luvulla tehty nimihakemisto ja Charlotte on miehineen ensimmäisellä sivulla, jonne olivat tulleet aakkospuolelta ja sinne puolestaan edellisen kirjan sivulta 165. Sinne Charlotte oli tullut sivulta 183 ja Kokkolan kaupunkiin Vaasasta 1867.

Vaasan rippikirja 1857-1864 on kolmessa osassa, mutta varsin yksinkertaisesti vuokralaisten F-osuudesta löytyvät Charlotte (s. 12.4.1833) ja äitinsä Fredrika Wilhem. Wikstrand (s. 9.9.1809). Hyppäys Hiskiin kertoo, että "Fredr: Vilh:" oli syntynyt Vaasassa, isänsä oli hattumaakari Anders Vikstrand.

Tähän asti kaikki stemmaa muistokirjoituksen kanssa mukavasti. Sitten uusi haku sanomalehtiarkistoon ja Fredrikan aviomiehen sääty ja avioliiton loppu joutuvat kuitenkin hieman toisenlaiseen valoon. Finlands Allmänna Tidning 3.1.1833:

Fredrika oli jättänyt miehensä ennen tyttärensä syntymää. Mikä mahtoi olla todellinen syy?

Ei kommentteja: