maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kosken Astiaan

Do-diin. Tänään todettiin Kansallsarkiston FB-sivulla
ASTIA-verkkopalvelun kahden viikon testijakso on alkanut! Palvelun avulla voit mm. hakea arkistolaitoksessa säilytettäviä aineistoja ja tilata niitä käytettäviksi arkistolaitoksen tutkijasaleissa.

Linkit takaa löytyvät aineiston haku, kirjautuminen, rekisteröityminen ja video-ohjeet. Käytä myös mahdollisuuttasi antaa palautetta.
Asiastahan tuli jo viime viikolla tiedotetta, jonka johdosta Jessica Parland-von Essen twiittasi
Onneksi haun testailuun ei tarvita rekisteröitymistä. Ammattiuteliaisuudesta tarkistin silti, että käyttöliittymästä löytyy rekisteriseloste. Hienoa, on vain parin klikkauksen takana. Käyttötarkoitus on kyllä kirjattu tavanomaisen ympäripyöreästi:
Henkilötietoja käsitellään tilauksen, laskutuksen, asiakkaan käyttölupapyyntöjen, palveluiden kehittämisen, raportoinnin, ja muiden asiakkuuden hoitamiseen liittyvien toimenpiteiden yhteydessä.
Mihin näistä tarvitaan sosiaaliturvatunnusta? Selosteen sisällöstä ei myöskään selviä, mitä tietoja tallennetaan (ja kuinka kauan) tehdyistä hauista tai tilatuista ja nähdyistä dokumenteista. Mielestäni oleellinen puute.

Sitten varsinaiseen testailuun. Arvatkaapas millä hakusanalla... Sekä perinteisesti, että relevantisti Kokemäki tuottaa "noin 1016 osumaa". Muista palveluista tutulla tavalla niitä pääsee rajoittamaan vasemman reunan arkistonmuodostaja- ja säilytyspaikkalistojen kautta. Sekä yläreunan aikajanalla. Molemmat näyttävät visuaalisesti kököiltä, mutta suurempi ongelma on, että valinnan tehtyään sitä ei voi poistaa millään intuitiivisella konstilla.

Ei kun, höh, ylhäällä


Mutkun mä tykkäisin, että se olisi vasemmalla niinkuin NAD:n beta-versiossa (kuvaote oikealla). Joka on muutenkin stylemmän näköinen kuin Astia.

Josta en keksi mitään lisänipottamista. Olisi hienoa, että aikajana asettuisi kuvaamaan hakutulosten jakaumaa, mutta olisi se kai liian hienoa.

Mutta kun tuli nyt tuota NAD:ia selailtua (hakusanalla Kumo, tottakai) niin huomasin, että siellä on kartoista tiedossa alkuperäiset mitat. Sarjassa metatietoja, joita en muista arkistolaitoksen materiaalissa nähneeni.

Mistä tulikin mieleeni avata yksi Kokemäki osumista, joka on digitaaliarkistossa.

Ei enää pinkkiä. Vaan mustaa. Siinähän ne on kaikki värit sekaisin. Ja kun klikkaa yläreunan Kokemäkeä saa kaikki 6 pitäjäkartan osaa listattuna eikä takuulla muista, mitä niistä oli katsomassa. Perus"use case" lähdeviitteen luomisesta kuvan katsonnasta jää siis edelleen unelmaksi. Ruotsalaisilla on sekin. Ollut. Jo kauan.

Ei kommentteja: