keskiviikko 15. elokuuta 2012

Sota, historia, naiset, kirjat

Kun kerroin Facebookissa ostaneeni kirjan How to write history that people want to read, tuttavieni ajatukset hyppäsivät sodan ja seksin lisäämiseen. En usko tuon sisältyvän kirjan opetukseen, mutta olen kyllä tietoinen sodan menekistä. Elokuun BBC History Magazine nimittäin kertoi, että briteillä historiakirjallisuus pulikoi kirjamyynnin yleisiä laskevia trendejä vastaan. Tässä auttaa erityisesti sotahistoria, jonka menekki on vuosien 2010 ja 2011 välillä jopa kasvanut.

Itse en ole sotahistoriaan innostunut enkä myöskään hamua romaaneja, jotka on sijoitettu sodan aikaan. Jälkimmäisiähän Suomessa syntyy ja viime vuosina on erityistä huomiota saanut naisten kirjoittama sotaan liittyvä kaunokirjallisuus. Sen aika ei mennyt hetkessä ohi, sillä Hesari esitteli 9.8. syksyn vuosiin 1943 ja 1944 sijoittuvat uutuusromaanit, joissa "Heidi Köngäs laittaa lukijansa historian oppitunnille" ja "Paula Havaste katsoo saksalaisia suomalaisten silmin".

Sisällissotammekaan ei jää käsittelemättä. Rosa Meriläisen puffausjutussa Suomen kuvalehdessä 30/2012 kerrotaan häneltä ilmestyvän nyt elokuun aikana "historiallinen romaani Suomen vuoden 1918 sisällissodasta, Tampereen naispunakaartilaista ja mystisestä Muurmannin legioonasta". Vähemmän yllättävästi "Meriläistä ärsyttää sotakirjallisuudessa naisille perinteisesti varattu uhrin osa. Siksi hän halusi kirjoittaa sotakirjan, jossa nainen on myös tekijä."

Kun en ole perinteistä sotakirjallisuutta tavannut, sisällissodasta tulee ensimmäiseksi mieleen Anneli Kannon Veriruusut ja sitten Anna Bondestamin Kuilu. Ainakin Kanto kuvasi naisia tekijöinä, lienevätkö sitten olleet uhrejakin. Uhrautuminenkin voi olla aktiivista tekemistä ja kaikki sotaan osallistuvat uhraavat jotain.

Seuraavan kuvalehden numeron yleisöosastossa huomautettiin, että Muurmannin legioona ei ole jäänyt mystiseksi niille, jotka ovat lukeneet Anneli Toijalan kaksiosaisen kirjan, jonka jälkimmäinen osa Merten takaa tulleet oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005. Jäänyt minulta huomaamatta, joten kirjaston varauslistalle.

Mielelläni laittaisin sinne myös Meriläisen lapsena äidiltään saaman sisällissodasta kertovan sarjakuvakirjan. Meillä ei ole ikäeroa montaa vuotta, joten kyse ei ole mistään tuoreesta teoksesta. Vaan mistä?

Ei kommentteja: