keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Eilen teknisiä haasteita uudelleenjärjestelyistä ja kuvalöytö

1) Arkistolaitoksen digitaaliarkisto prakasi kesken käytön: 1700-luvun aineistot olivat yht'äkkiä järjestään käyttörajoitettuja. Heitin palautteen menemään ennenkuin huomasin, että kyse oli laajemmasta ilmiöstä. Tai luin digitaaliarkiston etusivulle jossain vaiheessa ilmestynyttä tekstiä "8.1.2013 Digitaaliarkiston kuvien julkisuusmäärittelyn kanssa on toimintahäiriö. Vikaa paikallistetaan ja se korjataan mahdollisimman pian."

Vastauksena palautteeseeni sain vinkin "Digitaalinen aineisto on pääosin selattavissa Astia-järjestelmän kautta." Astia on tähän mennessä tuottanut lähinnä pahaa mieltä, mutta testasin tämän pikaisesti. Ja kyllä, huolimatta sielläkin näkyvästä virheellisestä käyttörajoitusmerkinnästä, alhaalla oleva "Aineistosta on myös digitoitu versio"-linkki avasi parilla klikkauksella yksikön kuvien linkit samantapaiseen näkymään kuin Digitaaliarkistossa.

Yksittäiset kuvatkin aukesivat, hieman tavanomaista eksoottisempaan käyttöliittymään. Eksoottisempi on myös URL, jossa on yhden sijaan kolme parametriä: imageId=11062295 + aytun=1748821.KA + j=444 . Kun/jos Arkistolaitos jossain vaiheessa sulkee digitaaliarkiston nykyisen käyttöliittymän, tuleeko tähän asti talteen laitetuista linkeistä hyödyttömiä?

Esimerkiksi tuosta tilistä minulla on muistiinpantuna Ala-Satakunnan aloituskuvan linkki: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11063046 . Jos kopsaan siitä kuvanumeron Astia-url:iin ja jätän muuta parametrit pois... niin saan kuvan esiin, ilman yläreunan asiakirjapolkua. Paree siis olla ylhäällä mistä asiakirjasta on linkkejä tallentanut. Ja toivottavasti pian löytävät ratkaisun pysyville URLeille, joista aloitettiin (?) keskustelua viime vuoden lopulla.

2) Työpäivän jälkeen oli ennen muut ohjelmaa aikaa lyhyelle pyrähdykselle Kansalliskirjastoon, jonka hakuteoshyllyssä Skrifter av SLS on kätevimmin tarkistettavissa. Tai siis oli ennen. Kuten täällä blogissa taisin mainita, sarjan osat olivat aiemmin muista sarjoista poiketen aakkosjärjestyksessä. Viime vuoden lopulla ne järjestettiin uudelleen sarjan osan numeroiden mukaan.

Tämän tietäen silmäni hakivat numeroa 229, mutta jumiutuivat osien 228 ja 230 tiukkaan väliin, johon ei mitään mahtunut. Päädyin hakemaan päivystäjiltä ammattilaisapua. Peräksiantamattoman kirjastotietokannan selailun jälkeen vastaus löytyi: Osa 229 on sidottu yhteen osan 220 kanssa.

Jatkossa kyseisen sarjan kanssa pitää siis tietää, että jos hakemaansa ei löydy kannattaa silmäillä pienempiä järjestysnumeroita, joiden joukkoon haettu voi olla sidottuna. Aikaisemman järjestyksen logiikan mukaisesti.

3) Haeskelin eilen AES-kirjaan isänsä sotavankivuosien Tobolskin kuvia. Europeana heitti minut jo unohtamaani Rijkstudioon, jossa täysiosuman saatuani klikkailin vähän sinne ja tänne. Keräsin kokoelmaani kolme uutta valokuvaa Suomesta ja tein yllättävämmänkin löydön: "Suomalaisia palvelustyttöjä" 1700-luvulta!


Portret van een Fins kamermeisje, Louis Marin Bonnet, 1768
Portret van een Moskovisch melkmeisje en een Fins dienstmeisje, Louis Marin Bonnet, 1767 - 1768

Ei kommentteja: