torstai 31. tammikuuta 2013

Kuratoinnista ja lupaavasta tulevaisuudesta

Tiistai-iltana kuuntelin Arkadia-kirjakaupan alakerrassa Lesley Kadishin ajatuksia kuratoinnista. Hän rakensi esityksensä kolmijakoisesti.

Alussa on vanhan kunnon ajan kuraattori, joka keräsi materiaalia museoon. Hän järjesti ja nimesi esineet uudelleen ja yksin päätti mitä laitettiin esille ja miten. Dekontekstualisoiden. Kuraattorilla oli valta ja auktoriteetti kertoa tietoa, muistakin kulttuureista kuin omastaan.

Post-kolonialistisessa hengessä haluttiin antaa valtaa kansalle ja tuoda mukaan useampia kertojia. Kadish nimesi tämän, edelleen käynnissä olevan vaiheen, avoimeksi kuratoinniksi. Sen vaikeutena on yhdistää autoratiivinen ääni ja avoimuus. Yksi ratkaisu on verkko, jossa alkuperäiset materiaalit (digitoituna), voidaan antaa kaikkien käyttöön.

Mutta moisia verkkokokonaisuuksia tekevät muutkin kuin museot ja museoväen harmiksi sana kuratointi on levinnyt englannin kielessä yleisemmäksi hyvän maun mukaisten valintojen tekemiseksi.

Vastapainoksi Kadish tarjosi museoiden tehtäväksi esineiden rekontekstualisoinnintuomalla esinetietokantoihin rikkaampaa informaatiota. Esitetty Powerhouse museumin esimerkki näytti tosi hyvältä.

Kolmantena vaiheena tai näkökulmana Kadish esitti data kuratoinnin. Esimerkit olivat osin tuttuja tai ainakin tutunoloisia taannoisesta Tieto näkyväksi -päivästä. Itselleni useimmat niistä olivat joko visualisointia tai analyysiä enkä oikein hahmottanut yhteyttä kuratointiin.

Eniten innostuin Minnesota Historical Societyn karttaliittymästä, jossa paikkatiedolla voi etsiä karttojen lisäksi dokumentteja, valokuvia ja pienpainatteita! Olisipa meilläkin... Ja voi lähitulevaisuudessa ollakin, sillä lopuksi Kadish kertoi meille, että Museovirasto on rahoittanut Helsinhin, Espoon ja Vantaan kaupunginmuseoiden hanketta luoda vastaava portaali pääkaupunkiseudulle!

Beta-version valmistuminen on aikataulutettu toukokuuhun ja jotain avoimuuttakin oli luvassa. Mutta ei ehkä kuitenkaan yhtä paljon kuin ruotsalaisten Platsr-sivustossa? No, toivottavasti on sentään avoimuutta organisaatioiden välillä niin, että mukaan saadaan Arkistolaitoksen digitoimat kartat. Ja SLS:n digitoimat Helsinki-kuvat, joista tällä kertaa olisin laittanut esille talvisen kuvan, jota en osaa sijoittaa kartalle. Mutta Flickr temppuilee, niin ei sitten.

Ei kommentteja: