lauantai 5. tammikuuta 2013

Viikon verifikaatti: 7492

Uusi vuosi ja uusi huisin mielenkiintoinen ja hupaisa sarja, joka ensimmäistä kertaa blogin historiassa liittyy käynnissä olevaan (muuhun) projektiin. Anna Elisabet Sarén syntyi vuonna 1730 [huomautus 7.1.2013: ei kannattaisi luottaa ulkomuistiin. AES:n syntymävuosi on johdonmukaisesti rippikirjoissa 1733] ja Arkistolaitos on digitoinut läänintilien verifikaatteja. Joten on täysin luonnollista käydä ne kaikki läpi AES:n elinvuosien ja kotipitäjän osalta. Tai ainakin se on helpompaa kuin tuomiokirjojen lukeminen.

Vuodelta 1731 verifikaatti, jossa Ala-Satakunta on mukana, on 7492. Sen verran ehdin jo muitakin verifikaatteja selailla, että voin väittää alussa olevan useimmiten "loppuote". Ensimmäisellä tilakohtaisella sivulla on elinaikaisia läänityksiä. Eivät suinkaan - kuten hätäisesti ajattelin - kyseiselle isännälle vaan oikeaan reunaan kirjatulle ansioituneelle. Seuraavasta aukeamasta alkaa autioiden eli veroamaksattomien tilojen listaus. Oikeassa reunassa on nyt meriselitys tilanteelle. Kokemäen kohdalla muutaman tilan kohdalla lukee mielestäni, että isäntä on juuri ottanut tilan viljelykseensä.

Veronkannollisesti erityisten tilojen listaus jatkuu. Säterikartanoiden kohdalta noteeraan Kokemäenkartanon haltijaksi  kreivi de la Gardien lesken Juliana Hornin. (Muistaakseni hallintaketjussa oli joku aukko.)  Seuraavalla aukeamalla on lohenkalastukseen liittyvä talonpoikien luettelo. Ei harmaintakaan aavistusta merkityksestä eli onneksi ei ole tuttuja mukana. Papillisten vapauksien listasta löytyisivät kappalaisten talot, ellei niitä jo tuntisi. Ratsutilojen luettelo on edellisiä pidempi... tai on oikeastaan niin pitkä, että on jotain muuta sotilaallista?

Jossain ehkä oli AES:n luutnantti-isän nimi, mutta seuraava pysäys Turun Akatemian tilat (?) ohittaen kruununtilojen (?) kokonaisverolistaus. Sitten tulee kymmenysten ja tuomarinkappojen listaus. Forsbyn ja Kokemäen kartanon de la Gardien edellä sama titteli, vai ei? Kiettareesta löytyy yllättäviä nimiä. Purrin virkatalosta, joka oli AES:n isällä, on maksuja suorittanut lampuoti? Hannulasta ei kukaan, sillä isäntä taisi vielä olla armeijan riveissä. Mutta mikä on Euran kuuluisan Clara Lietzenin yhteys saarelle?!

Myllytullia on Kokemäellä maksettu neljästä paikasta: Pirilä, Pirkkala , Hauvola, Havinki. Kaikki nykyisen Harjavallan puolella. Sitten kirkkoherrojen ja yhden lesken kuittauksia kymmennysten kolmannesten vastaanotosta.Esimerkki Kokemäen pappilasta:
Muidenkin kuittien jälkeen alkaa henkikirja. Kiettareen otsikointi on hieman erikoinen, mutta löytyi vihdoinkin. Paikan päällä ei ole Clara Lietzeniä vaan m.m. AES:n isän piika. (Sama sisältö on  Kokemäen SAY:ssä.)

Sitten on sakkoluetteloita eli pikakatsaus pitäjien elämä-elämään. Kuittien ja lyhyempien paperien jälkeen on taas tilaluettelo, jonka pitkästä otsikosta en saa tolkkua. Asujista on kyse eli ei tilanomistajista? Kiettareen Arvelan isäntä mukana.

Verovapauuksia uudelleen, menneiltä vuosilta. Näihin liittyvä (?) selvitys Ulvilan Långstrandin rakennuksista. Ensimmäinen yllättävä helmi!

Rästiluettelo, toinen (?), kuitteja... ja viime tingassa bonuksena Anders Björnströmin nimmari. Tämän Kokemäen pitäjänkirjurin elämää ja jälkeläisiä käsittelevä juttuni julkaistiin viime vuonna Aninkaisessa.

Hyödyllisin läksy lopuksi. Jos olisin muistanut katsoa niteen alkusivuja olisin voinut tutustua sisältöön sisällysluettelon avulla enkä arvaillen.



Ei kommentteja: