lauantai 29. kesäkuuta 2013

Lauantain Limnell: Kaarlo Eetu (s. ~1862)

Hämäläisessä 30.7.1887 julkaistiin uutinen
Uusi kiertelevä suomalainen teatteriseura. Ennen ruotsalaiseen teatteriin kuulunut näytteliä, hra Limnell on kokoomallansa seuralla antanut näytäntöjä Hämeenlinnassa ja Tampereella sekä kummassakin kaupungissa saanut osakseen kehottavaa arvostelua. Tämä on luultavasti saanut hänen yritystänsä jatkamaan ja luomaan joukostansa itsenäisen teateriseuran, kuten Å. U. tietää. Kontrahdin lie hän jo tehnyt useampain seuransa jäsenien kanssa ja kuuluu aikovan hankkia lisäksi uusia. 
P. S. Myöhemmät tiedot kertovat kuitenkin, että tämä yritys olisi mennyt myttyyn ja tuo uusi teateri-seura hajonnut. Useimmat sen jäsenistä yhtynevät hra Aspegrenin seuraan.
Ja mitä sitten tapahtui? Kuka oli näyttelijä Limnell? Pohjalainen 12.8.1892 jatkaa urakehityksen kuvausta
Kaarle Laurilan, entiseltä nimeltään Limnell viime syksynä perustama teaatteriseurue, joka nyt kesän aikana on Virolahdella majaillut, on äskettäin kokonaan hajaantunut. Johtaja pisti "papin kauhtanan" kainaloonsa ja muka asioille läksi. Ja sille tielleen jäikin. Seurue odottaa "kuin herran tulemusta", mutta hän ei tullutkaan. Lähetti kirjeen, ett on turha odottaa häntä enää. Sekä siihen paikkakuntaan, missä nykyään seurue viimeksi oli, että moniin muihin paikkoihin on johtaja jäänyt melkoisia velkoja, joista tietystikin saavat pyyhkiä partaansa. Sittemmin kun hän lähti, on kuulunut, että hän on muutamissa paikoin lainaillut rahoja seurueensa laskuun muka.
Selitys elämän koko kululle saadaan muistokirjoituksesta, joka ilmestyi m.m. Sanomia Turusta 25.11.1902:
Kaukana synnyinmaastaan, Kiinan rannikolla, on tänne saapuneen tiedon mukaan, saanut surullisen kuoleman eräs kansalaisiamme ja Tampereen synnynnäisiä. Lähetyssaarnaaja Kaarlo Eetu Limnell on hukkunut mereen, yrittäessään yleisen hämmingin vallitessa ypätä palavasta suuresta matkustajahöyrystä pelastusveneeseen.
Kaarlo Eetu Limnell, joka kuollessaan oli 40 vuoden ikäinen, oli syntynyt Tampereella ja työskenteli nuorempina vuosinaan sikäläisessä paperitehtaassa. Harras halu ja taipumukset veivät hänet näyttämötaiteelliselle uralle ja niin tuli L. Suomalaisen Teaatterin palvelukseen. Sittemmin siirtyi vainaja Iida Aalbergin perustaman ja johtaman lyhyt-ikäisen tournéen jäsenistöön. Mutta tulipa jälleen alan muutos. Limnell, joka taiteilijana käytti nimeä Laurila, tutustui metodistiliikkeeseen, mieltyi siihen ja antausi Ruotsin metodistilähetyksen palvelukseen, joutuen toimimaan Kiinassa saakka. Onnettoman lopun sattuessa hän oli paluumatkalla Eurooppaan.
Vaiherikkaan elämän lopettanutta tamperelaista surevat lähinnä H:sissä asuva puoliso lapsineen sekä ijällinen isä ja sisarukset.
Tamperelaisia tehdastyöläisiä ei mainita Toivo Väinölän kirjassa Satakuntalainen Limnell-suku (1978).  Sanomalehtihauissa esiintyy
  • pellavatehtaan työmies Esaias Jeremianpoika Limnell, joka kuulutetttiin Messukylässä avioliittoon saman tehtaan työntekijä Henrika Gustaantytär Stickin kanssa (Tampereen Sanomat 6.5.1872)
  • Tampereen kirkossa kuulutettiin puuvillatehtaan työntekijä Johanna Juhantytär Limnell ja Liuksialan Uodin torpparitrenki Heikki Antinpoika Kangasalta (Tampereen Sanomat 23.9.1872)
  • Kuolleita: Tampereella .... 28 p. työmiehen vaimo Ulla Karolina Limnell 37v. (Tampereen Sanomat 30.5.1876)
  • Kuulutetuita Tampereen kirkossa ... työmies Karl Juhanpoika Limnell ja porvari Vilenius'en piika Gustava Gustaantytär (Tampereen Sanomat 27.2.1877)
  • Kuolleita Tampereen kirkossa: 18 p., työmies Kaarlo Limnell 32 v. 19 p.(Tampereen Sanomat 30.7.1886)
  • Tampereen kaupungin veroitusluettelo vuodelta 1890. Kosken itäpuoli. ... 8. masuunin työmies E. Limnell (Tampereen Uutiset 14.4.1891)
  • Reservimiehet... työmiehenpoika August Anton Limnell (Tampereen Uutiset 4.11.1896)
  • Asevelvollisuuskutsuntaan Tampereella ... työm. p. Kust Adolf Limnell (Tampereen Uutiset 17.2.1899)
  • Kuulutettuja... pellava tehtaan työm. A. A. Limnell ja pell. teht. työnt. Ida Lahtinen (Tampereen Sanomat 15.8.1899)
  • Kuolleita... työm. Juho Limnell 74 v. (Tampereen Uutiset 6.3.1900)
  • Kuolleita... konepajan työm. Esais Limnell 53 v (Tampereen Uutiset 21.5.1901)
Tampereen tuomioseurakunnan rippikirjoissa 1878-1887, 1888-1897 Limnell-perheenpäitä ovat
  • Työmies Kaarlo Juhanpoika Limnell (s. 28.1.1835 Vesilahti). Vesilahden kastetuissa isä talollinen Johan Mattson
  • Muurarin työmies Esaias Jeremiaanpoika Limnell (s. 29.3. 1848 Kangasala). Kangasalan kastetuissa avioton, äiti "Inh.dr. Anna Johsdr. Lakari"
  • Ent. Öljymyllyn työmies Juho Henrik Limnell (s. 9.1.1826 Kangasala). Kangasalan kastetuissa isä "Drg. Joh. Matss."
Eli ilmeisesti valinneet sukunimen ilman sukuyhteyttä muihin Limnelleihin.
Kuvituksena tunnistamaton näyttelijä. SLS, Flickr

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Kaisa,
näyttämön johtaja Karl Edvard Limnell s. 4.7.1862, (taiteilijanimi Kaarlo Kurki) kirjoilla Helsinki pr, ammuttiin punaisena Kemin torilla 8.2.1918.
Ks. Ulla Aatsinki, Tukkuliikkeestä..; Pohjolansanomat ; Mikko Uola, Seinää vasten vain...
Yst.terv. Irma, Eerik Hannunp. Limnellin jälkeläinen 7. polvessa.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Uutinen kuolemastaan siis suuresti liioteltu! Kiitos korjauksesta.

Outi Tamminen kirjoitti...

Edellä luetelluista Työmies Kaarle Juhanpoika Limnell, s. 28.1.1835 Vesilahdella on tämän 4.7.1862 syntyneen Karl Edvardin isä. 28.5.1876 kuollut Ulla Karoliina on hänen äitinsä. Kaarle Juhanpojan II vaimo oli Kustaava Kustaantytär, III vaimo HElena Karoliina Juhantytär ja IV vaimo Kustaava Juhantytär HEllsten, jonka sisaren tyttärentyttären pojantytär minä olen. - Olisi mielenkiintoista kuulla Tämän Kaarlo Kurjen sisaruksista, Irma hyvä.

Tapsa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.