perjantai 16. elokuuta 2013

Kansanomainen uskonnollisuus, luento 3

Keskiviikon luennolla jatkettiin toispuoleisia olentoja. Kerrattiin Haavion teoria Agricolan listaamien karjalaisten jumalien yhteydestä katolisen kirkon pyhimyksiin. Jatkettiin Ukolla ja Raunilla, joilla on kiistaton yhteys saksilais/skandinaavisiin jumaliin Odin/Thor ja Freya. (Joista puhuen "pakko" linkittää tämä Horrible Histories video. Sillä olihan eilen torstai.) Kv-yhteyksistä ei siis puutetta tällä kertaa.

Ukon vakat muistin hämärästi edellisestä luentokierroksesta, mutten niiden ajankohtaa keväällä. Aika hauska ajatella, että niiden paikalle kevään karnevaaliksi (juonteineen ja nainteineen) on tullut vappu. Oikeastaan halloweenin omaksuminen kekrin korvikkeeksi ei olisi niin paha asia? Ainakaan verrattuna juhlattomaan, sateiseen ja pimeään syksyyn.

Kuun vaiheista oli lyhyesti puhetta ja eräs opiskelija puuskahti "miten ne sellaista voi uskoa". Käytiin sitten läpi pappien opetukset, almanakkojen sääennustukset ja nykyajankin uskomukset. Ja sitten seuraavana päivänä tuli verkossa vastaan tutkimus, jonka mukaan sydänleikkaus kannattaa parhaiten täydenkuun aikaan... (Kuva. 16648 - The Full Moon, Yerkes Observatory, Museum of Photographic Arts, Flickr)


Pyhien paikkojen yhteydessä luennoitsija mainitsi sanojen pyhä ja hiisi tuleen omaksutuksi pronssikaudela. Jotain merkitystä silläkin siis. Olisipa hienoa kun saataisiin joskus Suomen esihistoriasta kokonaisesitys, jossa olisi mukana dna-tutkimus, arkeologia, etymologia, kansanperinne... Tai jos edes ensin se viikinkiajan monitieteellinen artikkelikokoelma. Jo ilmestynyt huomaamattani? Käsittääkseni toimittajana toimineen julkaisuluettelo ei näytä lupaavalta, mutta sisältää otsikon "Shamans, Christians, and Things in between : From Finnic–Germanic Contacts to the Conversion of Karelia" eli ehkäpä Karjalan jumalista on kuitenkin Haaviota tuoreempaa tutkimusta?

Loppupuolella luentoa esiintyi useampaan otteeseen sana väki mekityksessä voima. Kotona tarkistin vielä Nykäristä, jossa ensimmäinen esimerkkilause "sillä valta, jolla väki". Jonka jälkeen naureskelin vielä uuteen otteeseen museolaisten alkuviikon Twitter-kommentteja joista päätellen he ovat a) unohtaneet, että tontuilla oli voimia ja/tai b) eivät halua olla voimakkaita? Tai sitten kieli muuttuu ja perinteet unohtuvat.
@laurabxb @Ruokola Loistavaa! Saman tien voidaan heittää roskiin sana museoväki, sen uskottavuus on korkeintaan = tonttulan väki.
— J Lehto-Vahtera (@LehtoVah) August 12, 2013
@eholkeri @laurabxb Väki on hupaisa, tuo mieleen yön pimeydessä puuhastelevan tonttujoukon. Ehkä niihin ei haluaisi ammatillisesti lukeutua.
— HannaKaisa Melaranta (@HKMelaranta) August 13, 2013

Ei kommentteja: