keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Miten haetaan torpan paikka? Esimerkkejä

Keskustelupalstoilla ja omassa tutkimuksessanikin esiintynyt tutkimuskysymys on torpan paikan etsintä. Entisessä torpassa kasvaneen isoisäni osalta ongelmaa ei muodostunut, sillä paikka oli ohitettu isovanhempieni kesämökille mennessä. (Mutta kartoista sain silti lisätietoa.) Kokemäenkartanon torpista useat jäivät puolestaan sijoittamatta kartalle ja pystyin kirjassani esittämään vain arveluita.

Alkupuheen jälkeen otsikossa luvattuun esimerkkiin. Rippikirjoista olen kerännyt isoäitini isoisän 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa omistaman Kokemäen Kaarenojan Ala-Potilan torpista nimet: Kuopanportti, Madekallio, Malmila, Manunputaja, Pirisjoki, Syrjälä ja Talvitie. Mutta en tiedä missä ne sijaitsevat.

Yksinkertaisimmillaan nimi löytyy modernista kartasta ja samasta paikasta myös 1900-luvun alussa tehdyssä isojakokartassa:
Karttaa katsellessa huomaan Ala-Potilan mailla myös Särkilahden, josta ei ollut rippikirjassa mitään puhetta... Toisessa osassa karttaa on Syrjälä ja Mäkelä. Ensimmäinen stemmaa rippikirjaan ja toinen ei... Kuopanportti on modernissa kartassa tien vierellä ja sieltä se löytyy vanhastakin kartasta:
Lisäksi sanomalehtihaulla saan lehdestä Tammerfors Aftonblad 28.10.1887 tekstiä, jolla voisi tarkistaa tilannetta.
På norra sidan af Kumo elf skulle linjen gå från föreningspunkten i nordvestlig riktning genom jämna ängsmarker till Kuopanportti torp, där den, något norr om torpet, öfverskrider Kynsikangas åsen, och så i lätt kuperad terräng fortgår i samma riktning antingen till Parola torp och därifrån söder om Pitkäjärvi sjö, återigen på alldeles jämna ängsmarker, till Fredriksfors bruk, eller från Kuopanportti torp längs Kynsikangas åsen till inemot Huhti torp, och därifrån emellan Pitkäjärvi och Juupajärvi sjöar på i det närmaste lika jämna marker till förenämde bruk.
Saldo:
  • Kuopanportti: rippikirjoissa ja kartassa
  • Madekallio: rippikirjoissa ja kartassa
  • Malmila: rippikirjoissa
  • Manunputaja: rippikirjoissa
  • Pirisjoki: rippikirjoissa
  • Syrjälä: rippikirjoissa ja kartassa
  • Talvitie: rippikirjoissa
  • Särkilahti: kartassa
  • Mäkelä: kartassa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaihtelevalla menestyksellä teen sukututkimusta omista sukuhaaroistani, ja kun yritin etsiä torpan paikkaa, löysin blogiisi. Isoisäni isä on ollut Kokemäen kartanon torpparina Malmilan torpassa. Henkikirjoista löysin merkinnät vuosilta 1914 - 1920. Vielä 1913, kun yksi lapsista on syntynyt, oli tämä esi-isäni yhden talon työmiehenä, mutta 1914 hänestä oli tullut torppari, ja nimen perässä oli suluissa Malmila.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Jos torppariuus on jatkunut muutamia vuosia eli torppien lunastukseen asti, kyseiset asiakirjat voivat auttaa eteenpäin. Niitä en käyttänyt Kokemäenkartanoa tutkiessani, joten en osaa sanoa asiasta enempää.