sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Vielä meriltä

Tarkistaessani SSS:n sivuilta, että merimieshaku oli tosiaan nykyään siirretty jäsenpuolelle, sain vielä esille Metherin aikaisia luetteloita, joiden olemassaolo oli unohtunut. Muissa merimiesluetteloissa oli m.m. "Merimiehen Ystävä"-lehden kuolinilmoituksia. Niistä pystyin nopeasti selaimen hakutoiminnolla tarkastamaan, että eihän kokemäkeläisiä...

Olipa kumminkin. Vuonna 1847 Kokemäellä syntynyt Frans Wilhelm Johansson "Kuoli 7.9.1892 New Castlen hospitalissa. Perhe jäi suremaan." Kokemäen kastetuissa on pari vaihtoehtoa, pitäisi seurata heidän kohtaloaan rippikirjosissa, että saisi lisätietoa.

Eikä tässä kaikki. Luettelossa merikoulujen oppilaista lukuvuosina 1883-1913 on Kokemäellä vuonna 1878 syntynyt Evert Konrad Mattsson, joka on suorittanut tutkintoja 1900-05. Erikoisemmilla etunimillä kaste löytyy melko vaivattomasti, Matti-isänä leipurin kisälli. (Rehellisyyden nimessä en kylläkään ekan osuman jälkeen selannut vuotta loppuun.)

Luettelo Sotavuosina merellä menehtyneet merimiehet ja siviilihenkilöt 1914-22 oli linkitetty Suomen laivapäällystöliiton sivuun, joka ei ollut enää paikoillaan. Sanalla menehtyneet ei sivuston haulla löydy mitään. Ilmeisesti samat nimet ovat nykyään Valtioneuvoston julkaisun 6/2004 (Suomalaiset ensimmäisessnä maailmansodassa) liitteissä 1. Merellä menehtyneet suomalaiset merimiehet ja 2. Merellä menehtyneet siviilihenkilöt.

SSS:n laivaluetteloissa on Juutinrauman tulliluetteloita puhtaaksikirjoitettuina viiden vuoden välein. Ilmeisesti samaa materiaalia on nykyään Soundtoll tietokannassa, jota jo muutama vuosi sitten testailin. Kriittistä arviointia siitä on Sofia Ukkosen tutkielmassa Sähköiset arkistotietokannat Itämeren historiantutkimuksessa.

Merimiesten tottelemattomuuteen ja karkauksiin liittyvistä määräyksistä on varmaan jossain asiallinen katsaus. Linkkivarastossani oli vuodelta 1851 Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kauppalaivalle pestattujen, mutta sieltä ulkomaalla karkaavain merimiesten edesvastauksesta , niinmyös tuomioistuimesta, jossa jutut sellaisista karkausrikoksista ylösotettaman ja tutkittaman pitää.

Mainittakoon vielä  Outi Korhosen opinnäyte Parkkilaiva Helios vuosina 1856 - 1888 : laivan elämänkaari ja Oulun purjemerenkulun viimeiset vaiheet. ja Piia Vuoren Kunnallisneuvos puhaltaa tuulta tulevaisuuden purjeisiin. J.W. Söderlund taloudellisena ja poliittisena vaikuttajana 1800-luvun lopun Raumalla. Ja Hannusas, Susan: Öljykankaisen asun konservointi Ahvenanmaan merenkulkumuseon kokoelmista.

Kuvitus: John Sell Cotman: Caricature of a Sailor

Ei kommentteja: