perjantai 31. tammikuuta 2014

Historiaa lapsille kuvin ja tekstein

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Eilen selostamani Kari Vaijärven kirjan Vankityrmän sankari kehnoudesta nimittäin erottui kuvituksena käytetty (!? luvalla?) aukeama Marja Seilolan ja Riikka Tuomarin kirjasta Linnakylän Katri ja Mikko (1979). Teoriassa olisin voinut lukea sen lapsuudessani, mutta en ollut mielstäni koskaan aiemmin kuullutkaan. Joten kirjastovaraus sisään.

Kyseessä on kuvakirjaformaattiin taitettu kirja, jossa kulki pitkähkö tarina Hämeen linnan ympäristössä 1400-luvun lopulla. Takatekstin perusteella tekijät olivat "saaneet kansainvälisiä palkintoja" "samaa aihepiiriä käsitelleillä animaatioelokuvillaan" ja tämä kirja aloitti "kolmiosaisen kuvakirjasarjan, jossa Suomen historian vaiheita katsellaan lapsen silmin". Kirjastotietokantojen perusteella sarjasta on ilmestynyt vain Myllymäen Katri ja Mikko (1984).

Keskiaikaan sijoittuva tarina oli lyhyt, mutta suhteellisen monipuolinen. Pääjuonena oli linnanherran mielivaltaisesti vangitsema talonpoika, mistä tuli mieleen viime vuoden lopulla lukemani Laila Kohosen kirjan Linnan uhka (1998), jossa myös vangittiin mies Hämeen linnaan. Linnan uhka oli suunnattu nuorille lukijoille ja pituudeltaan lyhyt. Kohonen on kirjoittanut paljon historiaan sijoittuvia lastenkirjoja, joista vuosia sitten viehätyin keskiajan Turkuun sijoittuvaan kirjaan Taavitin puinen kissa (2001). Mutta vuodenvaihteessa kirjastosta kannetut muut koekappaleet eivät vieneet mukanaan edes lyhyttä kestoaan.

Otsikon alla pysyen, tuoreempaa aikaa ja lastenkirjallisuutta edustaa viime vuonna ilmestynyt Barnen i Råttfällan. Året med Valter och Astrid. Tekstin kirjoittanut Johanna Slotte ja kuvat tehnyt Margareta Sjöholm. Kyseessä on Taalintehtaan museon alueen entisen elämän (1800-luvun lopun?) esitys lapsen näkökulmasta. Kirja on mukavaa luettavaa, vaikka ei paikkaa tuntisikaan. Rakenteessa ei ole kikkailua, eikä sisällössä suuria yllätyksiä. Eikä aina tarvitsekaan olla.

Ei kommentteja: